Sla navigatie over

Steven Coenegrachts stelt zich vragen bij het nieuwe realityprogramma van VTM

De commerciële omroep VTM lanceerde afgelopen week het nieuwe televisieprogramma ‘Ik wil een kind’. Steven Coenegrachts, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, reageerde tijdens de plenaire vergadering ongerust: “Ik ben blij dat VTM aandacht heeft voor mensen met een kinderwens. Maar ik heb er veel moeite mee dat ze van een kind een entertainmentproduct maken. Dit is niet Blind Gekocht of Blind Getrouwd. Dat gaat over volwassenen die met hun volle verstand beslissen om aan een programma deel te nemen. Een kind, een nog niet verwekt kind zelfs, moeten we beschermen. Ik roep VTM op om de eigen ethiek en moraliteit eens goed tegen het licht te houden en dan te bepalen of dit programma nog een plaats heeft op hun zender.”

‘Ik wil een kind’ is een nieuw VTM-programma dat binnenkort start. Vorige week riepen ze kandidaten die graag willen deelnemen aan dit format op om zich aan te melden. Het gaat dan over mensen die in wensouder- en co-ouderschap een kind willen opvoeden. Steven Coenegrachts is zich bewust van het probleem dat VTM onder de aandacht wil brengen. Daarnaast is het niet aan parlementsleden of ministers om de programmatie van de openbare noch de commerciële omroep te bepalen. Maar de vraag rijst wel: hoe bewaken we, ook in de media, de morele en ethische grenzen?

Het liberale parlementslid stipt hierbij een belangrijk punt aan. “Ik denk dat we nooit kunnen vermijden dat volwassenen elkaar vinden en beslissen om samen een kind te maken en dat apart op te voeden. Noch moeten we dat willen vermijden. Een totaal ander verhaal is het natuurlijk wanneer een televisiezender beslist om van dat emotioneel proces een entertainmentprogramma te maken waarbij commerciële belangen meespelen. Dat moeten we absoluut tegengaan”, aldus Coenegrachts.

Het verhaal zal trouwens niet stoppen bij dat programma. “Als dat kind er is, zijn er ook nog de sociale media. Vroeg of laat zal dit kind worden geconfronteerd met de beelden hoe zijn of haar ouders hebben deelgenomen aan het entertainment van heel Vlaanderen om tot zijn of haar eigen verwekking te komen. Dan zwijg ik nog over de mogelijke spin-offs ‘Ik wil een kind: 10 jaar later’”, besluit Steven Coenegrachts.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder