Sla navigatie over

“Stop Vlaamse wapenexport naar Saoedi-Arabië”

Sinds 2003 is Vlaanderen bevoegd om vergunningen af te leveren of te weigeren voor wapenexport. Daems vraagt dat de Vlaamse regering geen wapenexport meer toelaat naar Saoedi-Arabië. “De situatie in dat land is op dit ogenblik van dien aard dat we veel kritischer moeten worden dan we tot op vandaag al zijn geweest,” zegt Daems. Hij verwijst daarbij naar de wijze waarop mensenrechten er met de voeten worden getreden, hoe vrouwen er worden behandeld en hoe minstens deels terroristische organisaties vanuit Saoedi-Arabië gefinancierd worden,

Daems pleit er daarom voor om Saoedi-Arabië op de lijst van zogenaamde “onholdlanden” te zetten, zodat er geen vergunningen meer worden afgeleverd voor wapenexport vanuit Vlaanderen. De minister-president antwoordde in het parlement de bekommernis te delen. Een algemeen embargo kan dan wel niet volgens hem, maar Vlaanderen zal elke aanvraag voor wapenexport richting Saoedie-Arabië kritisch beoordelen. Daarom werd recent ook nog zo een vergunning geweigerd.

Daems juicht deze weigering toe, maar vraagt om toch tot een feitelijk Vlaams embargo te komen. “Bovendien kan Vlaanderen binnen Europa het initiatief nemen om tot een Europees embargo te komen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder