Sla navigatie over

Studenten kunnen ook in tweede semester van dit academiejaar Corona inroepen als overmacht

Eerder werd beslist dat studenten die niet geslaagd zijn voor een vak uit het eerste semester van dit academiejaar geen leerkrediet zouden verliezen als ze aan alle examenkansen deelnamen. Die beslissing wordt nu ook uitgebreid naar het tweede semester én voor studenten die gedurende het academiejaar veranderden van studierichting. Dat werd vandaag beslist in het Vlaams Parlement op initiatief van Koen Daniëls (N-VA), Loes Vandromme (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “We geven studenten ook voor het tweede semester én zij die van studierichting veranderden de mogelijkheid om de coronacrisis in te roepen als overmacht, om op die manier hun leerkrediet terug te vragen”, aldus de initiatiefnemers.

Studenten kunnen nu dus voor zowel het eerste als het tweede semester de coronacrisis inroepen als overmacht wanneer ze niet slagen voor een bepaald vak na de laatste examenkans. “Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen”, aldus Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Daarnaast voorzien we ook de mogelijkheid voor studenten die van studierichting zijn veranderd tijdens het academiejaar om leerkrediet te kunnen recupereren. Zij hebben door die heroriëntatie immers niet de kans om deel te nemen aan de tweede examenkans van een opleidingsonderdeel.”

“Voor zowel leerlingen als voor studenten uit het hoger onderwijs wegen de gevolgen van de coronacrisis bijzonder zwaar door: een jaar vol online lessen, amper sociaal contact en vooral geen normaal studenten- of schoolleven. Door studenten die het heel zwaar gehad hebben het voorbije jaar de mogelijkheid te geven om de coronacrisis in te roepen als overmacht, bieden we hen zuurstof en ruimte voor een geslaagde tweede kans”, zeggen Vlaams Parlementsleden Loes Vandromme en Brecht Warnez  (CD&V).

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld): “Studenten konden corona vorig jaar inroepen als overmacht. We maken dat ook dit jaar mogelijk. Studenten in een overmachtssituatie, veroorzaakt door de crisis, kunnen na de tweede zittijd een aanvraag indienen om hun verloren leerkrediet terug te vragen. Hiermee geven we gehoor aan een belangrijke vraag van de studenten zelf.”

Maatregelen die in het verleden in het licht van corona werden genomen, worden ook verlengd. “Zo krijgen CLB’s meer tijd om gemotiveerde verslagen op te maken in het secundair onderwijs en wordt de geldigheid van bestaande gemotiveerde verslagen in het basisonderwijs verlengd. In het volwassenenonderwijs wordt de mogelijkheid tot afstandsonderwijs verlengd”, besluiten de initiatiefnemers.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder