Sla navigatie over

Subsidies voor vervangen loden leidingen beter bekend gemaakt

Waterleidingen van lood zijn slecht voor de gezondheid. Het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe. Sinds 2014 werd de loodnorm verstrengd voor leidingwater in Vlaanderen: het drinkwater mag maar 10 microgram lood per liter meer bevatten.

“De voorbije jaren werden al heel wat inspanningen gedaan. Zo is 95% van de loodleidingen in openbare gebouwen reeds vervangen,” zegt De Vroe. Toch blijft een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater in Vlaanderen nodig. Ongeveer één op de 100 publieke en privé gebouwen voldoet immers nog niet aan de loodnorm.

“Het vervangen van loden leidingen kost echter veel geld. Gelukkig kunnen burgers rekenen op een subsidie. Alleen, dat is amper bekend,” zegt De Vroe. Daarom vroeg ze aan minister Schauvliege om deze subsidies beter bekend te maken.

De minister zal opdracht geven aan de Vlaamse Milieu Maatschappij om op haar website beter te communiceren rond de subsidiemogelijkheden bij het vervangen van loden leidingen. Bij de opmaak van nieuwe folders en campagnes zal deze subsidiemogelijkheden ook expliciet vermeld worden.

Gwenny De Vroe reageert tevreden en suggereerde ook aan de minister om de aanwezigheid van loden leidingen in woningen op te nemen in het eengemaakt woningattest dat de minister wil opmaken.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder