Sla navigatie over

Tania De Jonge: “Activering van niet- EU inwoners is absoluut noodzakelijk”

Tania De Jonge: “Activering van niet- EU inwoners is absoluut noodzakelijk”

Ruim 4 op 10 inwoners met een niet-Europese nationaliteit in ons land zijn inactief. Dat betekent dat ze niet aan het werk zijn en evenmin werkzoekend. Als we naar de vrouwen kijken is de situatie zo mogelijk nog dramatischer. Daar gaat het over bijna 6 op de 10 inactieven. “Met die cijfers bengelen we helemaal achteraan het Europese peloton. Dat is nooit goed nieuws en al zeker niet met een arbeidsmarkt die in brand staat. Maatregelen dringen zich op”, zo zei Open Vld-Kamerlid Tania De Jonge donderdag in de Kamer.

De krapte op de arbeidsmarkt is niet alleen historisch, ze is ook nefast. Duizenden en duizenden vacatures geraken niet ingevuld waardoor bedrijven in moeilijkheden geraken. Dit brengt de productiviteit en de dienstverlening in gevaar.

Tijd voor actie

Niet alleen onze ondernemingen hebben er baat bij dat er meer mensen aan de slag gaan. Het is ook absoluut noodzakelijk als we onze sociale zekerheid betaalbaar willen houden. “Bovendien stijgt de werkdruk voor de mensen die wél werken aangezien het werk momenteel op te weinig schouders terecht komt”, aldus De Jonge.

De afgelopen twee dagen is er een tweede werkgelegenheidsconferentie gehouden, specifiek rond de bijzonder lage activiteitsgraad van niet-EU inwoners, een complex probleem dat verschillende oorzaken kent. De Jonge: “Elk initiatief dat ervoor kan zorgen dat er meer mensen actief worden op de arbeidsmarkt juichen we toe maar het is vooral tijd voor concrete acties. Er is genoeg gepraat over de problemen, laat ons nu kijken naar oplossingen. We moeten werk maken van een grotere interregionale mobiliteit op onze arbeidsmarkt en overleg tussen de verschillende overheden. Zo is het niet uit te leggen dat er in Brussel bijzonder veel werkzoekenden en inactieven zijn terwijl men in de streek rond de luchthaven van Zaventem om werkkrachten schreeuwt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Henegouwen en Zuid-West-Vlaanderen.”

Integrale aanpak

Een complex probleem vergt een integrale aanpak. We moeten inzetten op goede scholing, begeleiding en opleiding. Ook voor de problemen op vlak van discriminatie bij aanwerving mogen we niet blind zijn. Dat is onaanvaardbaar én reëel maar, zo benadrukt De Jonge: “We mogen ons daar niet achter verschuilen alsof dat de hoofdreden van de lage activiteitsgraad zou zijn.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder