Sla navigatie over

“Telewerken moet sterker worden aangemoedigd”

Op initiatief van Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open Vld), Axel Ronse (N-VA) en Robrecht Bothuyne (CD&V), stemde het parlement vandaag een resolutie die aan de regering vraagt thuiswerken en telewerken meer te promoten en te stimuleren. “650.000 Belgen hebben al eens telewerk gedaan, ofwel 17,1% van de werkende Belgen. In Vlaanderen scoren we iets beter met 18%, maar in vergelijking met onze buurlanden scoren we hier niet goed. Luxemburg en Nederland spannen de kroon met respectievelijk 28,4 en 31,7 procent. Het kan dus beter,” zegt Vanwesenbeeck.

Telewerk biedt voor zowel werknemer als werkgever tal van voordelen. Werknemers verliezen minder tijd bij het pendelen en kunnen beter hun work-life balance organiseren. De werkgever ziet dan weer werknemers met een groter engagement en minder verzuim. “Telewerken heeft vele voordelen voor onze maatschappij,” zegt Vlaams Parlementslid Vanwesenbeeck. “Ten eerste heeft een toename van telewerk een impact op ons verkeer. Hoe meer mensen thuis werken, hoe minder verkeer in de spits en dus minder files. Alle telewerkers samen vermijden dagelijks 9 miljoen afgelegde kilometers. Dat kan nog stijgen tot maar liefst 25 miljoen afgelegde kilometers.”

Een tweede voordeel om thuis- en telewerk te promoten is volgens Vanwesenbeeck de impact die het heeft op de verkeersveiligheid. “Bijna de helft van de ongevallen gebeurt tijdens de spits. Met een stijging van het aantal telewerkers zouden er dus ook minder ongelukken plaatsvinden en minder verkeersslachtoffers vallen.”

Het derde en grootste voordeel van telewerk is de impact die het heeft op ons milieu. “Met een verdubbeling van het aantal telewerkers kan tot wel 1,2 miljoen liter brandstof worden bespaard, wat zich vertaalt in 2500 ton CO2 die niet wordt uitgestoten. Op die manier zoeken we op een innovatieve manier naar oplossingen voor onze mobiliteit en ons klimaat,” aldus Vanwesenbeeck.

In de resolutie vraagt het parlement aan de regering om telewerken meer te faciliteren en te promoten. Zo zou de regering initiatieven kunnen ontwikkelen die ondernemingen stimuleren om best practices over telewerken actief uit te wisselen en hr-advies over telewerken in te winnen door gebruik te maken van de kmo-portefeuille. “Tenslotte spoort deze resolutie de sectoren aan om in hun eigen sectorconvenanten telewerken op te nemen als een onderdeel van werkbaar werk”, besluiten Vanwesenbeeck.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder