Sla navigatie over

Terugbetaling van hoofddeksels voor kankerpatiënten goedgekeurd

In de goedgekeurde RIZIV begroting is voorzien dat kankerpatiënten in de toekomst niet enkel terugbetaling krijgen bij de aankoop van een pruik maar ook voor hoofddeksels zoals een hoedje, sjaal of tulband. Open Vld Kamerlid Robby De Caluwé diende hier vorig jaar al een wetsvoorstel rond in en is tevreden: “Elk jaar krijgen 70.000 patiënten de diagnose kanker. 65% daarvan krijgt door behandeling te maken met alopecia of kaalhoofdigheid. Dat heeft een zware psychologische impact. Een pruik is niet altijd geschikte oplossing. Uit een bevraging blijkt dat 1 op 4 patiënten een alternatief verkiest. Eindelijk zullen die alternatieven ook worden terugbetaald.”

Momenteel vragen jaarlijks zo’n 6200 mensen een terugbetaling aan voor een pruik. In 2021 was dit goed voor een bedrag van ruim 1.200.000 EUR.

Gelet op het feit dat de terugbetaling nu wordt doorgetrokken naar alternatieven is het waarschijnlijk dat er meer mensen beroep op zullen doen.

65% van de kankerpatiënten krijgen te maken met haaruitval door de behandeling. Dat heeft een grote impact op het zelfbeeld. “Veel van die patiënten verkiezen een hoofddeksel boven een pruik. Vaak is dat omwille van draagcomfort of allergie. Het is voor kankerpatiënten ongelofelijk belangrijk om zich zo goed mogelijk in hun vel te voelen tijdens de behandeling. Voor wie zich beter voelt bij een hoed of tulband dan bij een pruik voorzien we eindelijk dezelfde terugbetaling door de mutualiteit. Ik ben blij dat mijn eerder wetsvoorstel hierdoor realiteit wordt", aldus De Caluwé.

Ook Open Vld Kamerlid Christian Leysen heeft zich ingespannen om de uitbreiding van de terugbetaling te realiseren: “Ik heb in mijn eigen omgeving, bij een jeugdvriendin van mijn echtgenote, gezien wat het betekent om je haar te verliezen door een kankerbehandeling. Het is mede door dat verhaal dat ik mij heb ingezet om deze uitbreiding te realiseren. Later heb ik ook bij medewerkers in mijn bedrijf de impact van haarverlies tijdens een kankerbehandeling ervaren."

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder