Sla navigatie over

Tijdens eerste golf 163 aanvragen voor ondersteuning lokale kinderopvanginitiatieven

Tijdens de eerste golf van het coronavirus hebben 162 lokale besturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een subsidieaanvraag ingediend voor het organiseren van lokale kinderopvang. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Maandag 26 oktober maakte de Vlaamse Regering bekend dat ze lokale besturen financieel opnieuw wil ondersteunen bij het organiseren van lokale kinderopvang tijdens de verlengde herfstvakantie op 9 en 10 november. Lokale besturen kunnen rekenen op 30 euro per kind per dag. Een gelijkaardige steunregeling werd dit voorjaar ook uitgewerkt.

Uit cijfers die Open Vld-parlementslid Tom Ongena heeft opgevraagd bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers blijkt nu dat 162 lokale besturen en ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie een aanvraag voor die steun hebben ingediend. Samen zijn de aanvragen goed voor bijna 4 miljoen euro.

Verder blijkt uit de cijfers dat in totaal 177.860 kinderen (hele of halve dagen) werden opgevangen tussen 15 mei en 30 juni. Hier en daar zijn door het Agentschap Binnenlands Bestuur ‘verduidelijkingen’ gevraagd, maar het is volgens minister Somers wel de bedoeling om alle besturen op hetzelfde ogenblik uit te betalen.

Volgens Vlaams Parlementslid Tom Ongena bewijzen de cijfers dat de regeling een succes is. “Tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar, toen de scholen grotendeels gesloten bleven, deed de Vlaamse Regering al een aanzienlijke inspanning. De lokale besturen maakten er ook massaal gebruik van. Het hoge aantal aanvragen bewijst dat onze steden en gemeenten deze Vlaamse inspanning waarderen. Het is dan ook goed dat men nu opnieuw steun voorziet, zodat de lokale besturen zich een tweede keer kunnen engageren om de ouders die opvang nodig hebben voor hun kinderen, verder te helpen”, aldus Tom Ongena.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder