Sla navigatie over

Toedienen verdovende middelen moet verzwarende omstandigheid worden

Dit weekend werden twee jonge Nederlandse toeristes na een nachtje uit verkracht door vijf daders in hun hotel. De dames werden hoogstwaarschijnlijk met een middel zoals rohypnol verdoofd.

Open Vld Kamerlid Carina Van Cauter: “Dat is onaanvaardbaar en crimineel gedrag. Maar tot voor kort zouden de daders enkel kunnen veroordeeld worden voor verkrachting. Dat was een grote lacune in onze wetgeving. Het liberale Kamerlid paste daar samen met Patrick Dewael een mouw aan. “In ons wetsvoorstel dat voyeurisme strafbaar maakt, hebben we er ook voor gezorgd dat het gebruik van een list, dwang of verrassing zowel bij aanranding als verkrachting strafbaar wordt. Vroeger liepen beide bepalingen niet gelijk qua toepassingsgebied. Het toedienen van rohypnol is een list die gebruikt wordt om te kunnen toeslaan en kan het parket sinds de nieuwe wet helpen om verdachten te vervolgen voor zowel aanranding als verkrachting.”

 

Verzwarende omstandigheid

 

Dit wetsvoorstel werd eind 2015 goedgekeurd en is sinds 2016 in werking. “De daders zullen zich dus niet alleen voor de verkrachting moeten verantwoorden, maar dus ook voor het verdoven. Het gerecht moet hier hard tegen optreden. Daders riskeren een celstraf van zes maanden tot vijf jaar voor de aanranding van eerbaarheid en vijf tot 10 jaar voor verkrachting.” Het toedienen van verdovende middelen is echter nog geen verzwarende omstandigheid bij het bepalen van de strafmaat. “Er ligt een wetsvoorstel neer van mij om ook daar verandering in te brengen”, aldus het liberale Kamerlid. “Als er een verkrachting gebeurt in dergelijke verzwarende omstandigheden, dan riskeert de dader tien tot vijftien jaar opsluiting.”

 

Statistieken seksueel misbruik 2017

 

Van Cauter beschikt overigens over de recentste statistieken van het aantal zaken die bij het gerecht werden geopend over seksueel misbruik. “Het betreft 11.267 dossiers. Een stijging met 15% ten opzichte van 2016. Daarbij zijn 4.157 verkrachtingsdossiers, 3.986 aanrandingen van de eerbaarheid, en 345 voyeurismedossiers. Die laatsten zijn dus met meer dan verdubbeld sinds de strafbaarstelling van voyeurisme in 2016”, aldus Van Cauter.

“Het feit dat er meer dossiers worden geopend bij het gerecht kan er op wijzen dat er effectief een stijging van zaken is, maar het kan ook dat het ‘dark number’ afneemt en de schroom om klacht in te dienen afneemt. Sowieso moeten we deze problematiek zeer ernstig blijven nemen en daders ook effectief vervolgen. Dit tekent immers het leven van vele vrouwen”, besluit Van Cauter.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder