
Op woensdag 5 februari berichtten de media over de uitspraken van de minister van Onderwijs, die een verplichte toelatingsproef wil in het hoger onderwijs met bindende gevolgen zoals verplichte remediëring. De minister onthoudt zich van verdere commentaar wat de concrete invulling van de toelatingsproeven en de verplichte remediëring zullen zijn. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht, lid van de Commissie Onderwijs, wil hierover een gedachtewisseling in het parlement met de hogescholen en universiteiten.
De minister van Onderwijs wil een verplichte toelatingsproef in het hoger onderwijs met bindende gevolgen zoals een verplichte remediëring. Hoe de verplichte remediëring precies vorm zal krijgen, wordt niet toegelicht.
Jean-Jacques De Gucht: “De berichtgeving van de minister van Onderwijs blinkt uit in vaagheid en vergroot de onduidelijkheid. Waar wil de minister naartoe met de toelatingsproeven voor het hoger onderwijs? Gaat het om een verplichte ijkingsproef of een toelatingsproef? Hoe zullen die proeven georganiseerd worden? Wie zal dat betalen?”
Hoe zien de hogescholen en universiteiten zelf de implementatie van de verplichte toelatingsproeven?
Jean-Jacques De Gucht: “Omdat het van primordiaal belang is dat we in dit dossier de stem van de hogescholen en universiteiten horen, heb ik de voorzitter van de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement gevraagd om hierover een gedachtewisseling te organiseren met de betrokken actoren.”