Sla navigatie over

Toespraak Gwendolyn Rutten tijdens het Openingscollege politicologie

 

Ik zou willen beginnen met een vraag: hoeveel kinderen denken jullie dat er in België op één dag worden geboren?

Elk van die 330 kinderen die op 14 oktober, de dag van de verkiezingen geboren wordt gaat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen -binnen zes jaar dus- naar school. Op zes jaar hebben al die kinderen leren lopen, praten, misschien zelfs al lezen.

Zoveel kan er op zes jaar gebeuren.

Kijk naar jullie. Een zaal vol slimme, jonge mensen. Jullie beginnen net aan jullie studies. Binnen zes jaar zijn de meesten van jullie afgestudeerd. Een aantal van jullie gaat aan het werk zijn. Een aantal gaat in het buitenland wonen. Misschien wonen jullie tegen dan samen met iemand. Of hebben jullie zelf één van die 330 kinderen gemaakt.

Zoveel kan er op zes jaar gebeuren.

Iedereen die hier vandaag op het podium staat krijgt op 15 oktober 6 jaar. 6 jaar om ervoor te zorgen dat steden en gemeenten beter worden dan dat ze vandaag zijn.

Daar gaan de verkiezingen over. Over dingen beter maken.

Dat is een enorme verantwoordelijkheid. Want op zes jaar kan héél veel gebeuren.

Kijk naar zo een kind. Kijk naar jullie.

Op zes jaar kan je scholen veel beter maken dan ze vandaag zijn. Op zes jaar kan je een buurt laten heropleven. Op zes jaar kan je een park bouwen. Of een sportzaal. Op zes jaar kan je de lucht in onze steden beter maken. Op zes jaar kan je een stad terug op de kaart zetten.

Zoveel kan er op zes jaar gebeuren.

En ik ben ervan overtuigd dat de collega’s met wie ik hier vandaag ben allemaal dezelfde ambitie hebben: we willen de volgende zes jaar keihard aan de slag om dingen beter maken. Ik weet dat we daar allemaal heel hard voor willen werken. We staan daar heel vroeg voor op en gaan zoals jullie vaak veel te laat slapen. Binnen twee weken gaan we allemaal heel veel make-up nodig hebben om nog een beetje toonbaar op televisie te komen.

Over wat we beter willen maken zijn we het ook meestal eens.

We willen allemaal groenere steden.

We willen allemaal een beter openbaar vervoer en meer plaats voor fietsers.

We willen allemaal veiligere en propere buurten en betere scholen.

Dus wat is dan het verschil tussen ons? Het verschil is hoe we daar willen geraken.

Wij hebben daar een heel duidelijke mening over die je kan samenvatten in drie punten.

  1. We gaan maar echt vooruit als we ambitieus durven zijn. Als we groot durven denken. Wij leggen de lat hoger.
  2. Om iets te veranderen moet je geloven dat het kan. Je moet optimistisch durven zijn. Het glas is niet half vol of half leeg. Een glas kan altijd gevuld worden.
  3. Tenslotte beseffen wij dat je het niet alleen kan. Je moet altijd kunnen samenwerken met anderen.

We vinden politiek belangrijk, maar echte veranderingen komen nooit vanuit de politiek alleen. Het zijn mensen die het verschil maken wanneer ze de kans krijgen om dingen te doen.

Iemand die op een bepaald moment zegt: ik ga iets doen.

Zoals Jeroen.

Jeroen is nog maar 30. Maakte op zijn 14de zijn eerste website voor zijn oom. Besloot in 2008 samen met twee vrienden een web-onderneming te starten en kon daarvoor beroep doen op het statuut van ‘student ondernemer’. Richtte in 2012 Teamleader op, een webapplicatie gericht op KMO’s en kreeg daarbij via een starterscontract 5000 euro en ondersteuning van de stad Gent.
Is na zes jaar het snelst groeiend technologiebedrijf van België. 170 werknemers, met kantoren in Amsterdam, Berlijn, Madrid, Milaan en Parijs.

Dit is het succesverhaal van Jeroen, niet van de politiek. Maar dit is wel 100% een verhaal dat geschreven is met een liberale mindset.

Dit is een verhaal van torenhoge ambitie. Jeroen heeft de lat hoog gelegd, en wil groeien. België is niet groot genoeg. Eerst Europa en dan de wereld.
Dit is een positief verhaal. Waarom zou je vanuit Gent géén internationaal bedrijf kunnen uitbouwen?
Dit is een verhaal van een samenwerkingen tussen de stad en een student. Tussen de stad en een bedrijf.

Het is mijn rol als liberaal politicus om Jeroen alle kansen te geven. Dat is wat Matthias hier in Gent doet:

Het is onze rol om Jeroen te helpen waar nodig, maar vooral om hem niets in de weg te leggen. Er is een startersfabriek. Een platform met 150 partners waar starters met hun vragen terecht kunnen. Het wintercircus nabij De Krook wordt het epicentrum van start-ups en scale-ups. Gent voorziet startkapitaal. Alexander De Croo lanceerde in 2015 het start-up-plan. Investeren in start-ups wordt daarmee fiscaal zeer interessant (tax shelter). Crowd-funding maakten we mogelijk en fiscaal interessant (tax shelter voor equity, vrijstelling roerende voorheffing voor kredieten).

Dit is 100% Jeroen zijn verhaal. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat de volgende Jeroen alle kansen krijgt. En misschien zit die vandaag hier wel in de zaal.

Dit is Abdelkarim.

Startte in het eerste jaar Latijn. Leraar Nederlands zei: “Volg maar bijles Nederlands”. En dat na een kwartier in de eerste les... omdat Abdelkarims ouders uit Marokko kwamen.
Leraar Aardrijkskunde zei: “er zijn geen gepaste scholen voor jou, want er zijn geen scholen waar je niets moet doen“. Zijn leraar wiskunde was wel overtuigd dat hij een wiskundeknobbel had.
Abdelkarim volgde toch maar het voorbeeld van zijn zus en ging over naar het tweede jaar … handel. Gelukkig was er een leerkrachte die zijn talenten zag, net zoals zijn leraar wiskunde.
Dankzij de steun van directrice Karin Heremans kon hij terug naar het ASO. Uiteindelijk, dankzij die oplettende leerkrachten en de steun van de directrice, gaat hij verder studeren. Hij studeerde af als burgerlijk ingenieur. Vandaag is Abdelkarim 32, is hij ingenieur bij de Vlaamse Overheid, heeft hij Free Hands opgericht, een vereniging die jongeren op verschillende manieren probeert vooruit te helpen.

Is dit een politiek verhaal? Neen. Dit is 100% de verdienste van Abdelkarim. Maar dit is wel een 100% liberaal verhaal.

Dit is een verhaal van torenhoge ambitie. Van voortdurend de lat hoger leggen. Het is onze rol om ervoor te zorgen dat niemand die lat vervolgens terug naar beneden neemt.
Dit is een positief verhaal. Ja, er zijn problemen, maar Free hands pakt die problemen aan. Zoekt oplossingen. En vanuit onze steden en gemeenten moeten we die vonken alle kans geven om verder aan te wakkeren
Dit is een verhaal van een samenwerkingen tussen scholen, overheden en organisaties.

Het is mijn rol als liberaal politicus om ervoor te zorgen dat het opstaan van de volgende Abdelkarim niet van toeval afhangt.

Door programma’s op te zetten om talenten van jongeren te ontdekken en te zorgen dat iedereen die betrokken is met elkaar praat en talenten spot en kent (leerkrachten, sociaal werkers, sportinstructeurs, …). En dan verder werkt op die talenten. Daarom stellen we van jongeren een talentenprofiel op. Jongeren kansen geven om van jongs af al te ontdekken wat ze kunnen en zorgen dat ze stappen kunnen nemen. Dat ze niet in de waterval terechtkomen. Zorgen dat ze opkomen voor wie ze kunnen zijn. Daarom ook project A’REA 2020 in Antwerpen van Claude Marinower. Brede school, met iedereen samenwerken, jongeren optillen, identiteit vormen, tonen dat ze meer kunnen dan ze denken te kunnen. Maar kijk even rond. Er is nog heel veel werk. Vandaag slagen we er absoluut niet in om deze groepen voldoende te begeleiden naar een hoger onderwijsdiploma. In hun eerste jaar hoger onderwijs falen twee tot drie keer meer studenten van allochtone origine dan andere. Maatschappelijk doodzonde van al dat weggesmeten talent. We hebben iedereen nodig.

Dit is An.

An is 58. Studentenpsychologe aan de VIVES-hogeschool in Kortrijk. Daar woont ze ook, in een eigen woning, momenteel enkel met haar zoon.
Ecologie ligt haar nauw aan het hart. Om volop voor hernieuwbare energie te gaan, onderzocht ze eerder al de optie om zonnepanelen te laten plaatsen, maar dat bracht heel wat moeilijkheden en twijfels met zich mee (op vlak van techniek, kosten, ...). Haar zoon wees haar op het project Zonnedelen in Kortrijk. Is daar uiteindelijk in meegestapt, waardoor ze gemakkelijk, zonder veel rompslomp haar steentje kon bijdragen tot hernieuwbare energie. Volgens haar is dit project ook ideaal voor wie een woning huurt of zelf geen (geschikt) dak heeft.
Zonnedelen werkt aanstekelijk. Niet alleen Ann zelf heeft op een eenvoudige manier de weg gevonden naar hernieuwbare energie. Ook haar buurvrouw is na het verhaal van Ann geïnteresseerd om bij een volgende oproep in te stappen in het project.

Dit is het verhaal van Ann, niet van de politiek. Maar ook dit is een verhaal dat geschreven is met een 100% liberale mindset.

Kortrijk durft de lat hoog te leggen: de stad wil voorop lopen op het gebied van hernieuwbare energie. Dit is een verhaal van een samenwerkingen tussen een stad en haar inwoners.

Als liberaal politicus wil ik iedereen die ons land vooruit kan helpen daartoe de kans geven.

Wanneer An wil investeren in hernieuwbare energie moet ze dat kunnen doen.

Met Zonnedelen zal de stad meer dan 3.500 zonnepanelen installeren op de stadsgebouwen, waarmee jaarlijks meer dan 950.000 groene KWh lokaal zullen geproduceerd worden.
Dit komt overeen het een jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 270 gezinnen. Het gaat over een investeringsbedrag van meer dan 1.000.000 euro, waarbij de inwoners van Kortrijk mee kunnen participeren in ruil voor een jaarlijks financieel rendement van maximum 6%. De energiecoöperatieve BeauVent begeleidt het project. De aankoop van aandelen in het project Zonnedelen in Kortrijk zorgde woensdagmorgen om 9 uur meteen voor een bestorming van de website. Na amper 8 minuten was al voor 100.000 euro verkocht. Het volledige investeringsbudget voor deze eerste fase (250.000 euro) was de deur uit tegen 11 uur.

Wat we in Kortrijk geleerd hebben kunnen we nu verder toepassen op een slimme manier. Dat is wat Bart Tommelein nu wil doen. En hij legt de lat meteen een stuk hoger: heel Vlaanderen moet kunnen Zonnedelen. Dit zijn maar 3 verhalen.

Elke stad en elke gemeente heeft dit soort verhalen.

Maar een stad met een liberale burgemeester heeft er meer.

Doordat we met Jeroen de ambitie delen om de wereld te veroveren.

Doordat we samen met Abdelkarim geloven dat het wél kan.

Doordat we samen met An zoeken naar hoe het beter kan.

En als we samen met al die Jeroen, Abdelkarims en Annen die lat hoger durven leggen, op een positieve manier kunnen samenwerken en kansen geven aan iedereen. Dan kan er op 6 jaar tijd enorm veel gebeuren. En dat is waar liberale burgemeesters het verschil maken. Door dat gewoon te doen.

Kijk naar wat Bart in Mechelen heeft gedaan. Kijk naar Vincent in Kortrijk. Die steden zijn op 6 jaar tijd veranderd.

Dat is niet toevallig gebeurd. Ze staan daarvoor elke ochtend vroeg op en gaan laat slapen. En opnieuw. Ze leggen de lat nog elke dag hoger. Ze blijven geloven dat het beter kan. En ze doen dat samen met iedereen die mee wil doen.

Dus bij deze: een oproep aan iedereen die de lat hoog wil leggen, positief is en gelooft dat samenwerken het beste resultaat geeft.

Kom gewoon meedoen!

Ik wens jullie een fantastisch jaar. En ik zal er langs mijn kant samen met mijn collega’s alles aan doen om de volgende zes jaar de gemeenten en de steden waarin jullie wonen beter te maken.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder