Sla navigatie over

Tom Ongena: “Oekraïners zo snel mogelijk richting werk begeleiden”

Van de zowat 32.000 Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen zijn er iets meer dan 7.000 ingeschreven bij de VDAB. Daarvan is amper 23,3% aan het werk. “In Nederland is meer dan 75% van de Oekraïense vluchtelingen intussen aan het werk. Vlaanderen hinkt hopeloos achterop,” zegt Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld). “En dat terwijl veel van die mensen net willen werken en bedrijven soms hopeloos op zoek zijn naar personeel.” Hij vraagt daarom dat de VDAB veel actiever aan jobmatching doet en dat OCMW’s het leefloon koppelen aan het zoeken naar werk. Ongena wil ook steden en gemeenten sterker responsabiliseren en stelt daarvoor bonus/malus systeem voor. “Gemeenten die erin slagen om Oekraïense vluchtelingen aan het werk te krijgen moeten we belonen, de anderen sanctioneren.”

De Russische inval in Oekraïne begon een jaar geleden. Vele honderdduizenden Oekraïense burgers ontvluchten het oorlogsgeweld. Vlaanderen vangt vandaag zowat 32.000 vluchtelingen op. “Vlaanderen toonde zich zeer solidair. Er werden kosten noch moeite bespaard om te zorgen voor een degelijk dak boven het hoofd en voor een plaats op school voor de kinderen,” zegt Vlaams Parlementslid Tom Ongena. “Maar één jaar na de inval moeten we focus verleggen van opvang en onderwijs naar werk. Het ziet er immers – jammer genoeg – naar uit dat deze mensen niet snel zullen kunnen terugkeren naar hun thuisland.”

Vlaams Parlementslid Tom Ongena wil daarom dat de Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk naar de arbeidsmarkt begeleid worden. Volgens Ongena willen de Oekraïners werken, maar is het systeem vandaag te log en te traag. “De VDAB slaagt er in om amper 23,3% van de bij hen ingeschreven Oekraïense vluchtelingen aan het werk te houden. In Nederland is dat meer dan 75%.” Om die kloof te dichten legt Ongena 3 maatregelen op tafel.

Actievere jobmatching VDAB

Allereerst wil Ongena dat de VDAB veel meer inzet op actieve jobmatching tussen werkgevers die personeel zoeken en Oekraïense vluchtelingen die een job zoeken. Er ging begin deze maand een eerste jobdag door voor Oekraïners in Geel. Het ging om een initiatief van verschillende lokale besturen, het CAW en de mutualiteiten dat ondersteund werd door de VDAB, Voka, Travi en het Agentschap Inburgering en Integratie. Op de jobbeurs werd de informatie in het Nederlands én in het Oekraïens gegeven. Dat laat toe om veel praktische barrières te overwinnen. De organisatoren spraken over een groot succes. Volgens Ongena moet de VDAB daar lessen uit trekken en ook op andere plaatsen jobdagen ondersteunen of desnoods zelf organiseren. “Ik dring al verschillende maanden aan in het parlement dat VDAB dergelijke jobbeurzen zou organiseren. Ik ben blij dat men er nu ook werk van begint te maken. Men laat teveel kansen liggen,” zegt Ongena.

Ten tweede pleit Ongena ervoor dat steden en gemeenten Oekraïense vluchtelingen met een equivalent leefloon in een activeringstraject steken. “Van wie een leefloon krijgt verwachten we dat hij of zij een job zoekt. OCMW’s kunnen dat verplichten. Tot nu doet men dat amper bij Oekraïense vluchtelingen. Daarin moet verandering komen. Tenzij er billijkheidsredenen zijn mogen we ook aan die mensen vragen dat ze een job zoeken.” Ongena ziet in het bijzonder een mogelijkheid om de vele Oekraïense moeders onder de vluchtelingen te begeleiden naar de kinderopvang of dienstencheques. Daarnaast rekent hij ook op een snellere erkenning van Oekraïense diploma’s.

Bonus/malus voor steden en gemeenten

Ten derde vraagt Ongena om steden en gemeenten sterker te responsabiliseren. “Vandaag krijgen ze tot 135% van het leefoon terugbetaald door de federale overheid, zonder enige aanmoediging om die mensen aan een job te helpen. Dat moet anders.” Ongena pleit voor een bonus/malus-systeem: gemeenten die Oekraïeners aan het werk krijgen moeten financieel beloond worden, zij die dat niet doen of te weinig financiele bestraft.

Ongena: “Veel Oekraïners willen werken. Ze willen bijdragen aan onze samenleving en hier ook iets opbouwen. Omgekeerd staan er tienduizenden vacatures open bij onze bedrijven. En toch slagen we er onvoldoende in om de Oekraïeners naar die vacatures te leiden, in tegenstelling tot Nederland. Er is daarom nood aan een grondige bijsturing waarbij we de VDAB en de steden en gemeenten voor hun verantwoordelijkheid plaatsen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder