Sla navigatie over

Topjaar voor drugsvangsten douane in Antwerpse haven

Met de inbeslagname van meer dan 50 ton cocaïne in de Antwerpse haven was 2018 voor de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen een topjaar voor drugsvangsten. Ook het aantal inbeslag genomen heroïne, cannabis en opiaten steeg. Dat maakte vicepremier  en minister van Financiën Alexander De Croo vandaag bekend tijdens een werkbezoek van aan de grensinspectiepost (GIP) Linkeroever in Antwerpen.

De inbeslagname van 50,1 ton cocaïne is een record en betekent een stijging van bijna 22 procent in vergelijking met 2017 (41,2 ton). De cocaïne heeft een straatwaarde van circa 2,5 miljard euro. Op vijf jaar tijd is sprake van meer dan een verzesvoudiging. De belangrijkste invoerlanden voor cocaïne waren daarbij Colombia, Brazilië, Ecuador, Suriname, Chili, Peru, Costa Rica en Panama.
De belangrijkste smokkelwijzen zijn nog steeds rip off-zendingen waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen, switch (back) waarbij de drugs door handlangers razendsnel worden overgeladen naar containers die niet worden gecontroleerd, het verbergen van de drugs tussen legale zendingen en het verbergen van de drugs in de containerstructuur.

Ook het aantal inbeslag genomen heroïne , cannabis en opiaten kende vorig jaar een sterke stijging.

Versterking douane werpt vruchten af

Voor de nieuwe minister van Financiën waren de uitstekende resultaten het uitgelezen moment om een eerste werkbezoek te brengen aan de douanediensten.

Alexander De Croo: “De versterking van het drugteam en bijkomende investeringen in scanners werpen duidelijk hun vruchten af. De douanediensten onderscheppen steeds meer drugs. Dat is een goede zaak. Maar  het is even belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken door de drugsnetwerken op te rollen en de criminelen achter de drugsbendes aan te pakken. Daarvoor werken de douanediensten in het kader van het Stroomplan intensief samen met de lokale en federale politie, het parket en de sociale inspectie.”

Minister De Croo kreeg van de Administrateur-generaal, Kristian Vanderwaeren, een rondleiding op de Grensinspectiepost Linkeroever. Zo kon hij met eigen ogen het selectieproces, de scanning, de analyse van de scanbeelden, maar ook de fysieke verificatie van een container meemaken.

Flinke return

Tenslotte kreeg de minister de kans om met de douaniers op het terrein te spreken over de versterking van het drugteam in de Antwerpse haven, de versterking van de ondersteunende diensten en de bijkomende investeringen (upgrade mobiele scanners en inzet bijkomende backscatter). Investeringen in performant detectiemateriaal en menselijke middelen vanuit de Belgische regering die een flinke return opleveren.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder