Sla navigatie over

Turtelboom, Minister van Feminisme

Waarom krijgen vrouwelijke politici nog vaak de portefeuille Sociale Zaken toegeschoven? Welke mechanismen maken het vrouwen lastig de top te bereiken, en welke lessen kan men leren uit succesverhalen? Twee dagen lang organiseert de OESO daarover een top in Parijs. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) mag daar de openingsspeech houden, en de krant mag mee, al betekent dat om 7 uur de trein nemen. "Toen ik 18 was, vond ik feminisme gedateerd en overbodig", staat in de speech van Turtelboom. "Maar nu, nu ik aan de top sta in mijn beroep en door vele glazen plafonds gebroken ben, voel ik me meer feministe dan ooit. Niet dat ik het gevoel heb dat ik gediscrimineerd word door mijn mannelijke collega’s. Het is op weg naar de top dat je de meeste obstakels tegenkomt." Welke obstakels zijn dat dan? "Het begint al met de aanmoediging voor de studiekeuze", zegt ze. "Ik werd naar het TSO gestuurd, hoewel ik, dat is later gebleken, heel goed ASO aankon. Ik neem niemand iets kwalijk, en alles is goed gekomen, maar als ik een jongen was geweest, was het niet gebeurd."

Vooroordelen

Het heeft, zo zegt ze in haar speech, meer te maken met onbewuste vooroordelen dan met bewuste discriminatie. ‘De ex is terug’ kopte een krant over Ségolène Royal. Kun je je dat voorstellen toen Hollande verkozen werd?" In Parijs staat een auto klaar die haar naar het hoofdkwartier van de OESO brengt, waar er tijd is voor een korte babbel met Yves Leterme. En dan neemt ze het woord, in het Engels, voor een volle zaal met overwegend vrouwen uit alle hoeken van de wereld. "Net zoals Europees commissaris Neelie Kroes kan ik zeggen: ik ben het product van quota, en ik ben daar trots op. Het is geen toeval dat het in de discussie over quota altijd over de best betaalde jobs gaat. "In mijn land bestaan de raden van bestuur van de 50 grootste bedrijven nog voor 85 procent uit mannen, maar die zien het probleem niet. De selectie gebeurt op basis van talent, zeggen ze dan, om het nog erger te maken. Ze zijn zich absoluut niet bewust van de handicap die ze voor zichzelf aan het creëren zijn. Want hoe kun je een goed idee krijgen van markten en consumentengedrag als je de helft van de deelnemers uitsluit? Het is mijn overtuiging dat bedrijven met een dominante mannelijke meerderheid in de raad van bestuur het signaal uitzenden dat ze helemaal niks snappen van de 21ste eeuw." Opnieuw barst de zaal uit in stormachtig applaus: de vijfde keer al. Glimlachend gaat ze voort. "Hier in het Westen hebben we de neiging sommige islamitische landen te veroordelen omwille van hun discriminatie van vrouwen. Volkomen terecht, overigens. Maar tegelijk negeren we het feit dat bijna alle godsdiensten, ook de westerse, bevooroordeeld zijn tegenover vrouwen."

Macht en strijd

En dan besluit ze: "Mannen zijn door de eeuwen heen geprogrammeerd om te denken in termen van macht en strijd. De vraag is: zijn dat nog altijd de vereiste talenten voor de 21ste eeuw? Of zijn vrouwen daarvoor beter uitgerust, met hun praktische zin en grotere bereidheid tot dialoog en compromis?" Na haar speech wordt ze bestormd door een massa bewonderaarsters die haar willen feliciteren, en met haar op de foto willen. "Je bent de ster van deze top", zegt een vrouw. Op de terugweg naar het station, als zij onaangedaan alle toeristische attracties van Parijs (de Obelisk, de Eiffeltoren) ziet voorbijflitsen, zegt ze dat ze uitnodigingen op zak heeft voor Zuid-Afrika, Washington, Baltimore en Parijs.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder