Sla navigatie over

Tweede pensioenpijler opengesteld voor zelfstandigen

Zelfstandigen konden nu reeds sparen voor een aanvullend pensioen bovenop het wettelijk pensioen door middel van het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Maar dit systeem ging gepaard met een aantal belangrijke beperkingen: zo zijn de bijdragen die de ondernemer ervoor kan storten begrensd, terwijl stortingen voor een POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen) geen dergelijke bovengrens kennen.

Daarom wordt de individuele pensioentoezegging vanaf 1 juli opengesteld voor zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon, alsook voor hun meewerkende echtgenoten, de zelfstandige helpers én de zelfstandigen in bijberoep die evenveel bijdragen als diegenen in hoofdberoep. Een aanzienlijke uitbreiding van het systeem.

Concreet kunnen zelfstandigen rekenen op een belastingverlaging van 30% op de betaalde premies, en zal het eindkapitaal bij het pensioen slechts belast worden tegen een tarief van 10%. De hoogte van de premie wordt net zoals bij bedrijfsleiders bepaald mits naleving van de zogenaamde 80%-grens. 

Het optrekken van de minimumpensioenen van zelfstandigen met 151 euro per maand (tot het niveau van werknemers) was een belangrijke eerste stap. Met de uitbreiding van de tweede pensioenpijler versterken we opnieuw het pensioen van onze zelfstandigen. Een volwaardig aanvullend pensioen voor zelfstandigen? gewoon doen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder