Sla navigatie over

Uniek identificatienummer in plaats van naam op badge treinbegeleiders om represailles te vermijden

De naam op de badge van spoorwegbeambten bij NMBS en Infrabel die vaststellingen kunnen doen, zoals treinbegeleiders, zal worden vervangen door een identificatiecode. Dat is beslist in de Kamercommissie Infrastructuur. “Vanuit het personeel bleek er de vrees te zijn voor represailles, vooral via sociale media. Door de naam weg te laten en te werken met een identificatienummer komen we tegemoet aan de vraag van vakbonden en personeel bij de sporen”, zeggen liberale Kamerleden Nele Lijnen en Sandrine De Crom, die dit voorstel samen met de Franstalige liberalen van MR hebben ingediend.

Vaststellende beambten van de NMBS en Infrabel, zoals treinbegeleiders, zullen door dit wetsvoorstel niet langer verplicht zijn om hun naam op de badge te dragen. “De naambadge moest altijd zichtbaar gedragen worden, zodat die personeelsleden konden worden geïdentificeerd”, zegt De Crom. Dat is bepaald in de wet van 27 april 2018 op de politie van de spoorwegen. “De vakbonden en het personeel gaven echter aan dat de vrees bestond dat dit zou leiden tot represailles ten opzichte van het personeel”, stelt Lijnen.

Om aan die opmerking tegemoet te komen, dienden de liberale Kamerleden van Open Vld en MR een wetsvoorstel in dat die naambadge nu vervangt door een unieke identificatiecode. “De naam achter deze code is enkel bekend bij de spoorwegbedrijven”, legt Lijnen uit. “Op deze manier hoeven de treinbegeleiders geen belaging via sociale media te vrezen en kan de klant toch een klacht indienen, mocht hij of zij niet tevreden zijn over de dienstverlening. Dat kan dan door die code door te geven in plaats van de naam”, besluit De Crom.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder