Sla navigatie over

Van Biesen: “Digitale investeringsaftrek geldt ook voor aanschaf witte kassa en oprichten webwinkel”

In december 2015 kende de federale regering een fiscaal voordeel toe aan kleine ondernemingen die investeren in digitale betalings- en facturatiesystemen of beveiligingssystemen. Concreet kunnen kmo’s 13,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winsten. De maatregel is geldig vanaf het aanslagjaar 2016.

 

Ook witte kassa’s, die vanaf 1 januari verplicht zijn in de horeca, en webshops voor e-commerce vallen onder dit voordeel. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt op een vraag van Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen.

 

De witte kassa is een vorm van digitale beveiliging en valt dus ook onder de regeling, is de redenering. Natuurlijk is dat niet de enige functie. De geregistreerde kassa houdt per gebruiker een resem acties bij, zoals de verkoop, de betalingen en de gepresteerde uren. Maar omdat de kassa gezien wordt als ‘een onlosmakelijk geheel’ zal de volledige aanschafwaarde in rekening gebracht worden. Van Biesen: “Dit is goed nieuws voor de horeca. Hun investering in de witte kassa kunnen ze deels recupereren.”

 

Dezelfde redenering wordt toegepast bij webshops. Daar is een digitaal betalings- en facturatiesysteem maar een van de vele functies, maar wordt de gehele investeringswaarde in rekening gebracht omdat het een onlosmakelijk geheel betreft. “Zo stimuleren we met deze investeringsaftrek ondernemingen om zich ook op de online markt actief te worden waar alsmaar meer klanten aankopen doen”, zegt Van Biesen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder