Sla navigatie over

Van Biesen: “Monetair beleid ECB moet investeringen aanmoedigen”

Vanmiddag besloot de Europese Centrale Bank om een monetaire cashinjectie op te starten van 60 miljard euro per maand en dit tot eind 2016. Het Belgisch aandeel bedraagt 3,5 %. Dit betekent een overname door de Nationale Bank van België van circa 40 miljard euro aan overheidsobligaties van beleggers.

 

Luk Van Biesen: “Dit beleid heeft zijn na- en voordelen. De minister van Financiën uitte al zijn bezorgdheid over de effecten voor het spaargeld wanneer de inflatie stijgt en de rente daalt. Maar dat zal spaargeld ook in beweging brengen. Daarnaast zal de goedkopere euro de export doen stijgen en worden investeringen aangemoedigd door de lage rentes.”

 

Een ding is duidelijk volgens het liberale Kamerlid: “Als we de groeicijfers in Europa bekijken, is het glashelder dat we nood hebben aan extra investeringen en groeistimulansen. Het investeringsplan-Juncker kan daarbij helpen, de operatie van de ECB eveneens, op voorwaarde dat het geld vlot doorstroomt naar de reële economie. We moeten daarenboven ook overheidsinvesteringen in groeisectoren en cruciale infrastructuur begrotingstechnisch mogelijk maken.”

 

Van Biesen zei de minister dat de economie allerminst nood heeft aan onzekerheid, angst en wantrouwen. “Die ondergraven alleen maar toekomstige groei. Elke communicatie over de effecten van het monetair beleid is dan ook wel te overwegen. De twijfels die minister Van Overtveldt uitte, dragen niet bij aan het vertrouwen.”

 

Minister Van Overtveldt antwoordde dat hij de scheidingslijn tussen de politiek en de centrale bank respecteert. Dat klopt volgens Luk Van Biesen, “maar de scheidingslijn tussen minister en opiniërend hoofdredacteur of economieprofessor heeft u wel overtreden.” De liberaal riep de minister tot slot op om de schouders te zetten onder alle maatregelen die de groei en investeringen kunnen bevorderen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder