Sla navigatie over

Van Biesen: “Strijd tegen belastingontduiking wordt wel degelijk opgevoerd”

Na de Lux-leaks, Swiss-leaks en de Panama-papers werden deze week de Paradise-leaks onthuld. “Opnieuw wordt het beeld bevestigd dat multinationals de minst belaste weg zoeken. Via belastingparadijzen, al dan niet op legale manier. Dat zorgt terecht voor een onrechtvaardigheidsgevoel bij de burgers en bedrijven die braaf hun belastingen betalen”, aldus Van Biesen.

 

Het liberale Kamerlid verzet zich wel duidelijk tegen het beeld alsof de politiek niets onderneemt. “De onderzoekscommissie grote fiscale fraude heeft veel nuttige aanbevelingen opgeleverd die zijn uitgevoerd. Na de Luxleaks worden alle deals tussen EU-lidstaten uitgewisseld zodat duidelijk wordt welke multinational welke belastingen in welk land betaalt. Onze parlementaire Panama-commissie heeft opnieuw belangrijke aanbevelingen opgeleverd. De regering heeft een Kaaimantaks ingevoerd en de transparantie verhoogd. Er komt nu ook een minimumbelasting voor multinationals.”

 

De mazen van het net worden dus alsmaar kleiner. “Dat is goed. We hebben nood aan een eerlijker belastingsysteem. Dat stoelt op eenvoud, een brede basis en lage tarieven. Daarnaast hebben we nood aan meer internationale samenwerking in de strijd tegen ongeoorloofde belastingontduiking.”

 

Wat bovenal opvalt in de Paradise-leaks is dat een Belgische overheidsinvesteringsmaatschappij betrokken is. “Hierover vraagt het parlement absolute transparantie. Deze situatie kan niet blijven bestaan. De overheid moet volgens de hoogste ethische standaarden handelen”, zegt Van Biesen daarover.

 

Minister Van Overtveldt belooft dit dossier tot op het bot te onderzoeken. Hij bevestigt ook dat België wel degelijk fiscale fraude en ontduiking aanpakt. 2016 was in dat opzicht een recordjaar: er werden 2500 dossiers behandeld en voor 1,7 miljard euro sancties opgelegd.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder