Sla navigatie over

Van Cauter: “Hoog tijd voor gegarandeerde dienstverlening in gevangenissen”

De afgelopen weken staakten cipiers in het hele land. In bepaalde gevangenissen houdt de staking vandaag nog aan en dat leidt stilaan tot een onhoudbare situatie. Carina Van Cauter: “De basisrechten van de gevangenen kunnen niet langer gegarandeerd worden. Bij de schermutselingen in Merksplas vielen gewonden, en er waren zelfs levens in gevaar omdat brandweerwagens niet meteen door de stakingsposten geraakten.”

 

Volgens het liberale Kamerlid is het stakingsrecht fundamenteel, ook voor cipiers. “Maar het is niet absoluut. Het recht op staken stopt daar waar de rechten van anderen in het gedrang komen. En dat is nu duidelijk het geval.”

 

Daarom herhaalt Van Cauter haar pleidooi om een gegarandeerde dienstverlening in te voeren in de gevangenissen in geval van een staking. “Ik diende in 2008 al een wetsvoorstel in, en we spraken dit ook af in het regeerakkoord. Het is hoog tijd deze nu in te voeren.”

 

Premier Michel en Justitieminister Geens beloofden snel tot een akkoord te komen met de vakbonden. De regering rolt haar plannen uit op het terrein om enerzijds de capaciteit van de gevangenissen uit te breiden en beter te benutten en anderzijds de levensomstandigheden er grondig te verbeteren. De eerste minister herbevestigde zijn engagement om de gegarandeerde dienstverlening in te voeren. “We zijn immers het enige land in Europa waar dit nog niet het geval is.” 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder