Sla navigatie over

Van Cauter: “Huwelijksstelsels worden gemoderniseerd en bieden meer zekerheid”

Vlak voor de zomer keurde de Kamer de hervorming van het erfrecht goed. Die geeft de burgers meer zeggenschap en keuzevrijheid over hun erfenis. De regels uit de tijd van Napoleon werden grondig hervormd. Nu hebben de parlementsleden van de meerderheid Carina Van Cauter (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Sarah Smeyers (N-VA) en Philippe Goffin (MR) samen met Justitieminister Geens het huwelijksvermogensrecht opgefrist.

Carina Van Cauter: “We passen de regels van het huwelijksvermogensrecht aan aan de moderne tijd. Uiteraard blijven de drie huidige stelsels –het wettelijke stelsel, het gemeenschappelijke, en de scheiding van goederen- bestaan en de keuze ertussen blijft vrij. Maar binnen elk stelsel brengen we een aantal wijzigingen aan die de partners meer zekerheid en een betere bescherming geeft in geval van een scheiding of bij overlijden.”

Het liberale Kamerlid stipt vier belangrijke wijzigingen aan waarop ze aandrong:

  • Ondernemers worden binnen het wettelijk stelsel beter beschermd. Zo zal je bij echtscheiding niet langer de aankoopwaarde van beroepsgoederen aan je ex-partner moeten betalen, maar de reële restwaarde. Zo vermijden we dat je tweemaal moet betalen voor dezelfde goederen, ook al zijn ze volledig afgeschreven.
  • Zelfstandigen en ondernemers die met scheiding van goederen trouwen om hun gezin te beschermen tegen mogelijke schulden, bieden we de kans om meer solidariteit in te bouwen. Bij hun huwelijk kunnen de partners afspreken hoeveel procent de ander kan krijgen van de aanwinsten in geval van scheiding. Op die manier blijven beide partners beschermd, maar delen ze ook beiden in het vermogen dat werd opgebouwd.
  • Binnen het wettelijk stelsel zal je bij een echtscheiding niet langer je opzegvergoeding moeten delen met je ex-partner. Ook een schadevergoeding die je krijgt voor een opgelopen arbeidsongeschiktheid zal in zijn totaliteit aan jezelf worden toegekend en niet aan het gemeenschappelijk vermogen.
  • Binnen het gemeenschappelijke stelsel bieden we de mogelijkheid aan partners om voor het huwelijk reeds hun aangekocht onroerend goed anticipatief in te brengen. Op die manier vermijden ze dubbele notariskosten wanneer ze trouwen en hun vastgoed in het huwelijksvermogen willen inbrengen.
 
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder