Sla navigatie over

Van Cauter: “In maart nieuw KB voor veiligere wielerwedstrijden”

Nu zaterdag gaat het wielerseizoen opnieuw van start. “Heel Vlaanderen leeft dan weer voor de koers en roept Boonen, Van Avermaet en D’hoore naar de overwinning”, zegt Carina Van Cauter. “Helaas gebeuren er tijdens de wedstrijden nog te veel ongevallen, vaak met een heel slechte afloop.”

 

In België is sinds 1967 een Koninklijk Besluit van kracht dat de veiligheid tijdens wielerwedstrijden moet garanderen. Dat KB is volgens Van Cauter echter hopeloos verouderd. “Zo voorziet het geen mobiele signaalgevers of duidelijke richtlijnen voor het afzetten van kruispunten. De medische voorschriften beperken zich tot het aanwezig zijn van een verbanddoos en een brancard. De bepalingen zijn ook niet afgestemd op onze hedendaagse weginfrastructuur.”

 

Het liberale Kamerlid vraagt aan Binnenlandminister Jambon om dit KB te moderniseren en in overeenstemming te brengen met de veiligheidsstandaarden van vandaag. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer antwoordde de minister dat zijn kabinet sinds juli 2016 dit werk heeft aangevat. Ze passen het KB aan in samenspraak met de Belgische Wielerbond, het Crisiscentrum, de federale en lokale politie, organisatoren van wedstrijden en de FOD Mobiliteit. De minister verwacht tegen maart het KB klaar te hebben. Naast een modernisering, voorziet het KB ook in een aantal nieuwigheden. Seingevers zullen voortaan ook de weg mogen afzetten voor de karavaan, niet enkel voor de wielrenners. De burgemeester kan bepalen hoeveel politie er nodig is, afhankelijk van het aantal seingevers.

 

Van Cauter reageert tevreden: “Het is positief dat dit KB tot stand komt in overleg met alle betrokkenen, zoals de politie, de wielerbond en organisatoren. Op het terrein is er dringend nood aan deze nieuwe regeling, die hopelijk spoedig van kracht wordt. De veiligheid van de renners én toeschouwers is van groot belang.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder