Sla navigatie over

Van Cauter: “Prioritair werk maken van update strafregister”

Afgelopen week was er opnieuw ophef over een recidivist die meermaals voor verkeersmisdrijven werd veroordeeld maar toch nog rondreed en een dodelijk slachtoffer maakte.

 

Justitiespecialist Carina Van Cauter ondervroeg vanmiddag bevoegd minister Geens over het onderliggend probleem. “Eind 2014 waren meer dan 300.000 vonnissen en arresten nog niet opgenomen in het centraal strafregister. 100.000 daarvan waren nog in geen enkele databank ingegeven. Dit is problematisch omdat de rechter dus niet kan weten of een beklaagde reeds voor gelijkaardige of andere feiten werd veroordeeld. Sterker nog, zolang de invoer in het strafregister en de gelijktijdige verzending naar het parket niet hebben plaatsgevonden, kunnen de straffen ook niet worden uitgevoerd.”

 

Van Cauter vroeg de minister prioritair in te zetten op het wegwerken van de invoerachterstand van vonnissen en arresten. “Alleen dan kan een rechter een gepast oordeel vellen en kunnen straffen ook effectief worden uitgevoerd.”

 

Minister Geens antwoordde dat hij de intentie heeft om de strafmaat op te drijven voor bepaalde verkeersmisdrijven, zoals rijden zonder rijbewijs. Daarnaast kondigde hij aan dat de databanken spoedig aan mekaar worden gekoppeld, zodat 200.000 vonnissen alvast in het centraal strafregister kunnen worden opgenomen. De achterstand van 100.000 arresten wil hij wegwerken door extra personeel in te zetten op de griffies.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder