Sla navigatie over

Van Quickenborne: “Geef winkeliers vrijheid om openingsuren zelf te bepalen”

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne reageert tevreden dat ook Unizo Limburg vandaag voorstander is van ruimere openingsuren voor winkeliers. Hij diende alvast een wetsvoorstel in zodat winkels kunnen openblijven tot 22u en wil binnenkort rond de tafel gaan zitten met Unizo. “Wie werkt, heeft in de week geen tijd om voor 18u in een winkel te geraken. Door winkeliers meer vrijheid te geven om hun openingsuren zelf te bepalen, ook op zondag, komen we tegemoet aan de behoeften van de consument”, aldus Van Quickenborne. 

De huidige wet op de openingsuren bepaalt dat winkels op weekdagen van 5 uur tot 20 uur mogen openblijven, vrijdag of de dag voor een feestdag zelfs tot 21 uur, en dat er een wekelijkse rustdag gerespecteerd moet worden. België is samen met Luxemburg, Malta en Cyprus de enige EU-lidstaat die de openingsuren zo strikt bepaalt. In 19 lidstaten is er helemaal geen beperking. Volgens Van Quickenborne is dat niet meer van deze tijd. Daarom dient hij een voorstel in zodat winkels kunnen openblijven tot 22u.

Van Quickenborne: “Wie werkt, heeft het vaak moeilijk om én pendelen én afhalen van de kinderen én hobby’s én winkelen én koken te combineren tussen 18u en 20u. Door de openingsuren van winkels te verruimen tot 22u wordt de combinatie werk-gezin makkelijker.”

Het verruimen van de openingsuren hoeft niet ten koste te gaan van de handelaars, integendeel. Uit een studie van de OESO uit 2014 blijkt namelijk dat het flexibiliseren van openingsuren, ook op zondag, resulteert in meer omzet en winst, meer jobs, maar niet in hogere prijzen. De omzet nam in Zweden toe met 5%, in de VS met 4 à 10%. Hoe meer winkels open zijn, hoe meer euro’s er worden uitgegeven.

​Met zijn wetsvoorstel wil Van Quickenborne de handelaars ook een eerlijkere kans geven in de concurrentie met de opkomende e-commerce, die 24/24u de consument bedient.

Van Quickenborne: “Jonge mensen ademen e-commerce. Als ze iets willen, willen ze het nu. Ook als de winkel dicht is. Dat is de realiteit. Die evolutie kan je niet tegenhouden. Maar klanten verkiezen vaak nog steeds om producten als het ware vast te grijpen en advies in te winnen. Een winkel biedt die meerwaarde.”

Van Quickenborne benadrukt ook dat er in de vorige legislatuur al  inspanningen gedaan zijn voor winkeliers om op zondag personeel te mogen tewerkstellen. Een winkel mag jaarlijks 6 keer open zijn mét personeel op zondag,  handelaars uit badsteden en toeristische centra mogen dat elke zondag van het jaar. Daarnaast zijn er nog andere categorieën die gedurende het hele jaar door elke zondag open mogen zijn: slagerijen, bakkerijen en banketbakkerijen, andere voedingswinkels met minder dan vijf voltijdse werknemers, de horeca, dagbladhandelaars, tankstations, tabakswinkels, bloemenwinkels en winkels voor medische en chirurgische apparatuur.

Maar het werk is nog niet af.

Van Quickenborne: “Het is voor een winkelier vandaag niet duidelijk wanneer hij zijn winkel mag opendoen en of hij dan al dan niet mensen mag tewerkstellen. In plaats van een verbod met allerlei ingewikkelde uitzonderingen, pleiten wij voor vrijheid. Wij willen zoveel mogelijk vrijheid voor handelaars om zelf te bepalen wanneer de winkel open is en om personeel te mogen tewerkstellen, of het nu overdag of ’s avonds is, op zondag of op andere dagen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder