Elk jaar maakt de Europese Commissie een rapport per lidstaat over de economische situatie en begroting. Vincent Van Quickenborne: “De lente is in het land, maar de vooruitzichten van Europa geven echter een bewolkter beeld. Er is goed nieuws. Het overheidsbeslag en de belastingdruk dalen voor de eerste keer sinds lang. De werkloosheid daalt omdat bedrijven competitiever zijn, investeren en jobs creëren. De koopkracht van de burgers blijft op peil en zal volgend jaar opnieuw stijgen.”
Maar diezelfde lentevooruitzichten zijn volgens het liberale Kamerlid ook een reality check. “We zijn met de begroting nog niet waar we moeten zijn. Er zijn nog veel inspanningen nodig om het evenwicht te bereiken.” Hij verwijst wel naar de terreuraanslagen en alle gevolgen als verzachtende omstandigheden.
De teugels laten vieren is dus helemaal niet aangewezen volgens de liberaal. “Daarenboven zijn nationale stakingsdagen helemaal het tegenovergestelde van wat we nodig hebben. Het land lam leggen zal ons niet vooruit helpen. Dat is bijzonder schadelijk voor ons broos economisch herstel.”
De premier stelde dat de regering blijft inzetten op structurele hervormingen. Inmiddels gaf Europa te kennen dat de veiligheidsuitgaven buiten de begroting mogen blijven, waardoor de regering het doel inzake structurele verbetering van de begroting wel haalt.
In zijn repliek richtte Van Quickenborne zich tot de linkse partijen die voorstellen ‘de rijken de crisis te laten betalen’. “Als het zo eenvoudig was, hadden we het al lang gedaan. Dat recept is uitgeprobeerd, maar werkt niet. Di Rupo probeerde het met de fairness taks. Ze is afgevoerd. President Hollande probeerde het met de rijkentaks. Ze is afgevoerd. Nu horen we dat ook N-VA het eens wil proberen, met waarschijnlijk hetzelfde resultaat. Het enige wat werkt zijn hervormingen. Dat is de weg die we verder moeten bewandelen.”