Sla navigatie over

Van Quickenborne: “Maak eind aan duopolie Telenet-Proximus”

Telenet kondigde onlangs aan opnieuw de prijzen voor internet en digitale tv te verhogen. Vorig jaar was dit ook al het geval. Vincent Van Quickenborne: “Telenet en Proximus verhogen steeds om de beurt hun prijs. Ik geloof niet in complottheorieën, maar het lijkt wel afgesproken spel. Met één verliezer: de consument die steeds meer moet betalen.”

 

De liberaal Van Quickenborne stelt duidelijk dat het niet aan de politiek is om prijzen te bepalen. “Maar we moeten wel de vrije marktwerking garanderen. En die is er nu niet. In Vlaanderen zitten we met een duopolie. In Wallonie is het nog erger.” Hij stelt dat we enerzijds nood hebben aan meer spelers op de markt. “Vijf jaar geleden heb ik de kabel wettelijk opengesteld. Maar vandaag zijn er nog altijd geen nieuwe spelers, omdat ze een te hoge vergoeding moeten bepalen. Daarnaast moeten consumenten nog sneller, eenvoudiger en kosteloos van provider kunnen wisselen.”

 

Van Quickenborne vraagt minister De Croo om de telecomregulator BIPT aan te zetten tot meer assertiviteit om de kabel ook in de feiten echt open te stellen. “Alleen zo kunnen we het duopolie van Telenet en Proximus echt doorbreken.”

 

Minister De Croo deelt de mening dat er te weinig concurrentie –en dus hoge prijzen- zijn op de Belgische internetmarkt. Hij wijst er op dat consumenten alvast op de site bestetarief.be prijzen kunnen vergelijken. Hij wil voorts dat de nieuwe provider instaat voor de hele overstap om de rompslomp voor de consument tot een minimum te beperken. Hij heeft hiervoor een koninklijk besluit klaar dat nu ter consultatie is overgemaakt aan de sector. Tegen de zomer moet de regeling rond zijn.

 

De minister wijst daarnaast op de taak van het BIPT om de concurrentie op de markt te bevorderen. Hij roept het BIPT op om korter op de bal te spelen, méér daadkracht te tonen, sneller te werken en vooral beter te waken over de belangen van de consumenten. Dit zal voor de minister een aandachtspunt zijn bij de aanduiding van een nieuwe raad bij het BIPT waarvan de procedure wordt opgestart.

 

Van Quickenborne: “Het BIPT moet inderdaad een redelijke prijs vastleggen voor het gebruik van het kabelnetwerk van Telenet. We moeten doorzetten. Kijk naar de gsm-abonnementen: die zijn de afgelopen jaren alleen maar goedkoper geworden, met als gevolg dat honderdduizenden klanten van provider wisselen. En dat zonder dat de investeringen daar onder lijden.” Het Kamerlid besluit dat “het tijd is dat we ook de internetmarkt openbreken, in het belang van de consument. Want internet is anno 2016 een basisbehoefte.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder