Sla navigatie over

Van Quickenborne over witte kassa: “Gelijk speelveld in alle landsdelen nodig”

Horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet halen uit voeding, werden verplicht een witte kassasysteem te installeren om zwartwerk tegen te gaan. De regering trof meerdere maatregelen ter compensatie. Kamerlid Van Quickenborne: “De horeca is er vandaag, net zoals de hele economie, beter aan toe. In de eerste 9 maanden van 2016 werd er een loonmassa van 109 miljoen uit het zwarte circuit gehaald. De flexijobs zijn een enorm succes. 20.000 mensen werken al in dit systeem, zonder vaste jobs in de horeca te verdringen. Ook de flexibilisering van de studentenarbeid en overuren zijn belangrijke flankerende maatregelen.”

De uitrol van de witte kassa daarentegen verloopt niet overal in het land van een leien dakje. Vandaag staan er in de Belgische restaurants 18.330 witte kassa’s, terwijl het er eigenlijk 21.701 moeten zijn. “In Vlaanderen heeft 97% van de horecazaken de kassa geïnstalleerd. Maar in Wallonië zijn er nog 30% of een 2000-tal zaken niet in orde, in Brussel gaat het om 40% of een 1000-tal”, aldus Van Quickenborne.

“De wetten zijn in dit land voor alle Belgen gelijk. Dit is oneerlijke concurrentie, zeker voor horecazaken die dicht tegen een ander gewest liggen. Voor wat hoort wat: het kan niet zijn dat horecazaken kunnen genieten van flexijobs, voordelige overuren en dergelijke meer, maar weigeren de witte kassa te installeren.”

Het liberale Kamerlid ondervroeg bevoegd minister Van Overtveldt tijdens het vragenuurtje. Die stelde dat er reeds 3.490 gerichte controles werden uitgevoerd. De komende weken zijn er 464 controles gepland. Er werden reeds 2.445 inbreuken vastgesteld.

Van Quickenborne reageerde tevreden: “Er mag geen heksenjacht georganiseerd worden, maar de controles moeten gericht worden op de zaken zonder kassa, en prioritair in de gewesten waar de achterstand het grootst is. Er is dringend nood aan een gelijk speelveld.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder