Sla navigatie over

Vandenput: “Alles aan doen om ontsnappingen uit gevangenis te vermijden”

Oualid Sekkaki, de crimineel die in december 2019 ontsnapte uit de gevangenis van Turnhout, moest eigenlijk al lang uitgeleverd zijn aan Marokko toen hij ontsnapte uit de gevangenis. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput gezegd in de plenaire vergadering in de Kamer. Vandenput hekelde ook de trage werkwijze van politie en justitie bij de ontsnapping.

In december 2019 ontsnapten een aantal criminelen uit de gevangenis van Turnhout. Opvallendste naam daarbij was Oualid Sekkaki, de jongere broer van de alom gekende “ontsnappingskoning” Ashraf. Uit een reconstructie in de krant Het Laatste Nieuws vandaag blijkt dat politie en justitie lang treuzelden om de nodige maatregelen te nemen. Op de avond van de ontsnapping duurde het drie uur voordat Sekkaki nationaal geseind stond. Pas na 21 uur kwam er een Europees aanhoudingsbevel. En pas na 85 uur kwam er een internationaal aanhoudingsbevel.

Vandenput: “Bij een ontsnapping van een gevangene zou je toch denken dat politie en justitie in de hoogste versnelling schieten en er alles aan doen om ontsnapte crimineel opnieuw op te sluiten. Bij een ontsnapping telt elke minuut, elk kwartier. Zeker ook omdat het voor de familie Sekkaki een familietrekje is om snel te vluchten naar het buitenland. Maar Sekkaki had zeeën van tijd om naar het buitenland te vluchten. Dat is onaanvaardbaar. De maatschappelijke kostprijs van een ontsnapping is heel hoog. Het is een aantasting van het veiligheidsgevoel van de mensen en het wekt de indruk dat de overheid niet in staat is één van haar kerntaken, het waken over de veiligheid van haar burgers, naar behoren te vervullen. We moeten er alles aan doen om zoiets te vermijden. Het is ook daarom dat Open Vld-Kamerlid Katja Gabriëls een wetsvoorstel ingediend heeft om ontsnappen uit de gevangenis strafbaar te maken.”

Vandenput vertelde ook dat Oualid Sekkaki eigenlijk al lang had uitgeleverd moeten zijn naar Marokko.

Vandenput: “Het uitleveringsbewijs om Sekkaki uit te leveren naar Marokko lag klaar, maar bleef te lang liggen. Dat zou niet mogen. Ik ga alvast de minister ondervragen om hierover meer duidelijkheid te krijgen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder