Sla navigatie over

Vautmans rekent op merkel om wederopbouwfonds erdoor te krijgen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde de prioriteiten van het Duits voorzitterschap van de Raad voor aan het Europees Parlement. De eerste formele activiteit onder het Duits voorzitterschap vindt plaats in het Europees Parlement. Dé topprioriteit wordt het economische herstel na de coronacrisis, maar ook daarnaast zijn er heel wat uitdagingen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “De machtigste vrouw ter wereld in eigen huis mogen ontvangen, het gebeurt niet elke dag. Toch was het vanaf minuut één bittere ernst, want de uitdagingen die onze Unie staan te wachten zijn enorm. Gisteren nog dropte de Commissie een bommetje met nieuwe, verslechterde groeivooruitzichten in de Eurozone voor dit en volgend jaar. Gelukkig hebben we met Merkel de juiste sterke vrouw op de juiste plaats, één van de weinige politici die de ballen aan haar lijf heeft om politiek moeilijke beslissingen te nemen. Enerzijds staat ze bekend om haar kordate en rechtlijnige aanpak, maar anderzijds staat ze ook open voor dialoog en compromis wanneer het moet. We rekenen dan ook op haar leiderschap en politieke moed om Europa uit deze crisis te leiden. Het grootschalig herstelplan van de Commissie, geïnspireerd door onze resolutie, en het Frans-Duitse voorstel zijn meer dan ooit nodig. Ik reken op haar om dit erdoor te krijgen. ”

Naast het Europese herstel uit de coronacrisis staan er ook het geopolitieke toneel heel wat beproevingen te wachten, met name de toekomstige betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk en de betrekkingen met China.

“Merkel heeft vandaag duidelijk gemaakt dat ze wil strijden voor een sterk en verantwoordelijke EU in de geglobaliseerde wereld van vandaag. Wat betreft buitenlands beleid wil ze blijven vechten voor een sterk partnerschap met het VK, wil ze de relaties met Afrika verdiepen en wil ze ook focussen op de relaties met China. Wat China betreft, pleit ik werkelijk voor een nieuwe China-strategie en vraag ik het Duits voorzitterschap om China nu echt te confronteren met de voortdurende mensenrechtenschendingen in Hongkong en tegen het Oeigoerse volk,” aldus Vautmans.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder