Sla navigatie over

Verhaert: “Amateursporten en indoorsporten mogelijk maken, indien mogelijk”

De coronacijfers vertonen een hoopvolle dalende trend, de temperaturen buiten verbeteren en ondertussen heeft iedereen wel genoeg in kleine groepjes gewandeld en gefietst. “Veel mensen staan te trappelen om ook een iets anders te doen qua sport. Bovendien mogen we ook de positieve gevolgen van sporten, ook qua volksgezondheid, niet uit het oog verliezen”, stelt Marianne Verhaert (Open Vld) in de plenaire zitting in de Kamer. Zij polst  ernaar de positie van de regering ten aanzien van het opnieuw toelaten van sportwedstijden. Premier De Croo stelt dat het Overlegcomité dinsdag zal kijken om het wedstrijdverbod op te heffen en een veilige manier te zoeken waarop competities kunnen plaatsvinden.

Verhaert vindt het alvast uiterst positief dat vanaf komende zaterdag (8 mei) de versoepelingen toestaan dat we opnieuw outdoor mogen sporten met 25 personen. “Het addertje onder het gras is evenwel dat dat sportwedstrijden nog verboden zijn. Minister Weyts verwees gisteren in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement naar de federale regels. Dat is wel een stelling die zijn eigen verantwoordelijkheid onderbelicht laat”, merkt Verhaert op. In de notificaties van het Overlegcomité staat immers letterlijk te lezen dat de bevoegde Gemeenschapsministers de beslissing nemen om amateurwedstrijden voor volwassenen op te schorten (notificaties OC 22 oktober 2020) en geen competities toestaan (notificaties OC 28 januari 2021). “De federale regering voert uit wat loyaal is beslist in het Overlegcomité”, zegt premier De Croo daarover.

“Mijn inziens is het mogelijk maken van wedstrijden – in eerste fase uiteraard zonder publiek en op outdoor sporten gericht – een logisch gevolg van de versoepelingen die komende zaterdag ingaan. Op termijn moet er dan ook gekeken worden naar indoor sporten, zeker die waarbij afstandsregels vlot gerespecteerd kunnen worden: denken we aan indoortennis of het populaire padel”, zegt Verhaert.

Ze benadrukt ook het belang van de ‘vergeten indoorsporten’.” Niet alleen voor de sporters maar ook voor de mensen die de les geven. Zij snakken om opnieuw te mogen werken: denk maar aan personal training, fitness en dans die tot op heden geen enkel perspectief hebben. Dat kan sport per sport bekeken worden en afgehandeld worden via de nodige protocollen waar de gemeenschapsministers ook hun expertise bijdragen”, benadrukt het liberale Kamerlid. Ook de premier is ervan overtuigd dat we een manier kunnen vinden zodat de regering een manier zal vinden zodat de sporten wel veilig kunnen plaatsvinden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder