
Het is 1 juli: eindelijk vakantie! Heel wat mensen snakken naar deze vakantieperiode na 1,5 jaar corona. Vandaag is ook de dag waarop het Europees coronacertificaat in werking treedt. Dat maakt het mogelijk om vlot te reizen binnen de EU. “Het was steeds het opzet om reizen zo vlot, veilig en eenvoudig mogelijk te houden door middel van het certificaat. Toch zien we in de praktijk dat er heel wat problemen opduiken”, stelt liberaal Kamerlid Marianne Verhaert in de Kamer. Ze vraagt minister Vandenbroucke om de info duidelijk beschikbaar te maken zodat mensen gerust op reis kunnen vertrekken.
Vanuit Brussels Airport kwamen er toch een aantal berichten dat er wat problemen opdoken bij die eerste reizigers. Vandaag lezen we bijvoorbeeld het verhaal van een gezin dat hun vakantie in het water ziet vallen, omdat één bepaald document ontbrak. Griekenland vraagt namelijk een bijkomend document om het land binnen te mogen. “Griekenland is hier niet alleen: we zien dat veel landen op nationaal niveau nog verschillende regels instellen. Wel of geen test voor kinderen, extra formulieren, en bijkomende voorwaarden. Het lijkt alsof de nationale regels een efficiënt EU-reisbeleid tegenwerken”, stelt Verhaert vast.
Om op reis te vertrekken, moeten enorme puzzels worden gelegd door vakantiegangers:
Volgende vragen rijzen, volgens, Verhaert; ‘Moeten we toch nog een extra test doen na een volledige vaccinatie?’, ‘Moeten mijn kinderen ook een test doen en wordt die test dan ook terugbetaald?’, ‘Telt de groene Vlaamse zone ook als ik het vliegtuig neem in Charleroi?’
“Heel veel vragen dus. De antwoorden staan ongetwijfeld wel érgens online, maar er zijn héél veel verschillende websites. Veel mensen vinden hun weg er niet in terug”, stelt Verhaert.
Ze wijst op de verschillende websites die nodig zijn om een goed antwoord te kunnen vormen en de ‘reispuzzel’ te kunnen leggen:
- Een afspraak voor een test via mijngezondheid.be
- een PLF document via de website van BiZa,
- het coronacertificaat via Covidsafe.be of via de app
“Minister Vandenbroucke geeft aan dat bepaalde extra eisen de keuze van het ontvangende land is. Dat klopt, maar ik roep toch op om hierover na te denken op EU-niveau. Hier kunnen we bewijzen dat ons Europa staat voor harmonisatie in het belang van haar burgers”, besluit Verhaert.