Sla navigatie over

Verhaert en Liekens: “Krachtig signaal tegen huiselijk geweld”

Het Adviescomité Maatschappelijke Emancipatie van de Kamer heeft een resolutie rond intrafamiliaal geweld goedgekeurd. De tekst is het resultaat van een samenwerking over partijgrenzen heen en werd ook door alle partijen goedgekeurd. “Dit is een krachtig signaal om intrafamiliaal geweld aan te pakken. De tekst heeft ook bijzondere aandacht voor kinderen, want zij zijn hier vaak kwetsbare slachtoffers”, stellen Marianne Verhaert en Goedele Liekens (Open Vld).  

“Recordaantal oproepen over kindermishandeling en partnergeweld bij hulplijn 1712”, kopt de krant vandaag (09/03/2021). “De nood aan deze resolutie is hoog. Er worden 34 concrete aanbevelingen gedaan die alle aspecten van het intrafamiliaal geweld behelsen. Want fysiek en psychologisch geweld tussen partners en tussen gezinsleden is in geen enkele omstandigheid te rechtvaardigen. De bestrijding is een gezamenlijke opdracht voor zowel de federale overheid als de deelstaten. We hebben echter één gezamenlijke doelstelling: partnergeweld en intrafamiliaal geweld moeten het land en de wereld uit”, leggen Verhaert en Liekens uit.

Bijzondere aandacht voor kinderen

De tekst heeft bijzondere aandacht voor kinderen. “We vragen expliciet om de ‘kindreflex’ uit te breiden naar politie en justitie omdat kinderen zowel direct als indirect het slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld. Justitie en politie moeten daarom altijd, in elk dossier, een kindreflex hebben. Zo kunnen risicosituaties voor een kind sneller gedetecteerd worden” zegt Verhaert. Op die manier willen de opstellers van de tekst de kinderen optimaal beschermen.

Daarnaast wordt ook sterk ingezet op preventie en slachtofferhulp. “Een situatie erkennen en op tijd aan de alarmbel kunnen trekken, is een belangrijkste eerste stap bij veel situaties van huiselijk geweld, daarom zetten we daar versterkt op in”, legt Verhaert uit. Daarnaast roepen de Kamerleden ook op om al wie getuige is geweest van intrafamiliaal geweld, zodoende het nu buren, vrienden of familieleden zijn, om hun mond open te doen en dit ook te melden. “Wij hebben het daar in België nog steeds lastig mee, omdat het in onze cultuur zit om zich niet met andermans huishouden te moeien”, stelt Liekens. “Door een groter maatschappelijk bewustzijn te creëren, verlagen we onder andere ook de drempel om aangifte te doen. Die moet immers zo laag mogelijk zijn”, legt Verhaert uit.

Daarnaast wordt in de resolutie gepleit voor een betere opleiding op vlak van intrafamiliaal geweld bij de politie en voor een systeem van referentiezorgverleners. “Op die manier moet de problematiek bij hen beter erkend worden”, aldus Verhaert

De resolutie is unaniem aangenomen in de Kamer, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder