Sla navigatie over

Verhaert: “Oog voor impact coronamaatregelen op zwakkeren is belangrijk”

Het gaat niet de goede kant uit met de coronacijfers. Er is dag na dag een enorme stijging in het aantal besmettingen. Morgen zullen nieuwe maatregelen worden aangekondigd die een verdere verspreiding moeten tegengaan. Kamerlid Marianne Verhaert vraagt aandacht voor de impact van deze maatregelen op het mentale welzijn: “Als burgemeester ontvang ik veel signalen van inwoners die het mentaal erg moeilijk hebben: eenzaamheid, financiële onzekerheid… Het weegt duidelijk door. Dat bewijzen ook de stijgende cijfers bij de verschillende hulplijnen zoals Tele-onthaal”, aldus Verhaert.

Vorige week was er de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid. Tijdens deze week was het de bedoeling om de mentale gezondheid onder de aandacht te brengen. Ook tijdens de coronacrisis zien we het grote belang hiervan. “De signalen die we ontvangen, zijn niet positief. Veel mensen zijn eenzaam of angstig in deze onzekere tijd. Afstand houden, zeer beperkte contacten, geen knuffelcontact of beperkte bezoekregeling… Het is niet evident”, stelt Verhaert.

In de vorige legislatuur maakte mevrouw De Block het mogelijk dat eerstelijnspsychologen niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en ouderen kunnen begeleiden. Verhaert: “Ook tele-consultaties werden mogelijk gemaakt. Dat is positief: op die manier houden we de hulp toegankelijk, ook wanneer een fysieke afspraak niet meer zo vanzelfsprekend is.” De nieuwe regering voorziet 200 miljoen euro extra voor geestelijke gezondheidszorg waardoor heel veel mogelijk wordt.

Geestelijke gezondheidszorg is natuurlijk voor een belangrijk deel een gemeenschapsbevoegdheid. Hulplijnen en -platformen, Centra Geestelijke Gezondheidszorgen zitten in hun bevoegdheidspakket. Daarom stuurt Verhaert aan op een goede samenwerking tussen de verschillende niveaus. “Geestelijke gezondheid verdient de nodige aandacht. Het is dus belangrijk dat de verschillende beleidsniveaus in deze crisistijden elkaar versterken om op die manier zoveel mogelijk mensen die vandaag geconfronteerd worden met gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid te kunnen begeleiden. Ik ben dan ook tevreden dat de premier in zijn antwoord op mijn tussenkomst in plenaire zitting aangeeft dat hij hier in zijn beslissingen voldoende aandacht aan zal schenken”, zegt Verhaert.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder