Sla navigatie over

Verhaert: “Richt Anoniem Drugsmeldpunt op in de Kempen”

Open Vld-Kamerlid Marianne Verhaert wil naar analogie met Limburg ook in de Kempen een ‘Anoniem Drugsmeldpunt’ oprichten. “De Kempen wordt meer en meer het centrum van de synthetische drugsproductie. Dat moeten we aanpakken. Het Anoniem Drugsmeldpunt bewijst in Limburg dat het een efficiënte manier is om labo’s en plantages op te rollen. Daarom moeten we dit ook in Kempen oprichten”, aldus Verhaert.

Het ‘Anoniem Drugsmeldpunt Limburg’ werd opgericht in april van dit jaar. Bedoeling is dat mensen anoniem kunnen melden waar er drugs geproduceerd wordt. Sinds de oprichting kreeg het meldpunt al 130 meldingen binnen over plantages, drugslabo’s, dumpings en andere verdachte fenomenen. Die meldingen leidden tot de ontdekking van twee drugslabo’s en vijf cannabisplantages. Er zijn nog 48 onderzoeken lopende. Dat blijkt uit de cijfers die Verhaert opvroeg bij Minister van Justitie Koen Geens.

Verhaert: “De Kempen wordt overspoeld door drugslabo’s. En het wordt steeds erger. Vroeger doken er af en toe cannabisplantages op, maar de Kempen wordt steeds meer het epicentrum voor de synthetische drugsproductie van GHB, ketamine, amfetamine en zelfs crystal meth. Een Anoniem Meldpunt kan een eerste stap in de goeie richting om dit aan te pakken.”

Uit de meest recente cijfers van de federale politie van Antwerpen blijkt dat er dit jaar opnieuw een zestal productiesites is aangetroffen in Lille, Herselt, Vorst (Laakdal), Weelde (Ravels) en Oud-Turnhout. Het ging vooral om plaatsen waar GHB, ketamine en amfetamine werden vervaardigd. Ook de productie van cannabis blijft zeer aanwezig in de Kempen. De federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen telde tot half november al 39 dossiers inzake het telen van wiet.

Verhaert: “In onze grensstreek is het probleem van drugslabo’s al langer bekend. Vorig jaar werd er 43 keer chemisch afval gedumpt. Dat is bijzonder gevaarlijk voor mens en milieu. Politie en justitie doen hun best, maar soms lijkt het dweilen met de kraan open. Gezien de criminelen hun drugslabo’s steeds op verschillende plaatsen opbouwen rond de grensstreek, is een meer doorgedreven samenwerking tussen België en Nederland aangewezen. Een gemeenschappelijk opsporingsbeleid en een betere informatie-uitwisseling zijn essentiële en dringende stappen in de goede richting. Politie, justitie, de politiek, administraties. Allemaal moeten ze beter gaan samenwerken om deze problematiek de baas te kunnen.”

Verhaert is wel tevreden dat Geens aankondigde dat de opruimingskost voor de dumping van giftige stoffen vanaf 1 januari 2020 als gerechtskost zal worden aanzien. “Een goede zaak. Want op die manier draaien niet langer de gemeentes op voor de dure opkuis”, besluit Verhaert.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder