Sla navigatie over

Verhaert: “Totaalverbod zonnebanken is een brug te ver”

CD&V wil zonnebanken volledig verbieden. Dit nadat de centra de voorbije jaren veel geïnvesteerd hebben om aan de strenge maatregelen te voldoen. Open Vld-kamerlid Marianne Verhaert gaat niet akkoord: “Uiteraard moeten mensen zich bewust zijn van de gevaren, maar verbieden is voor ons een brug te ver.”

CD&V dient een resolutie in die aan de regering vraagt om zonnebankcentra te verbieden, alsook de verkoop van zonnebanken. Dit nadat Kris Peeters als minister van Consumentenzaken de voorbije jaren al strenge maatregelen had opgelegd aan de sector.

Deze schreven voor dat klanten van zonnebankcentra een doktersattest moeten hebben waarop hun huidtype vermeld staat. Hebben ze dat niet, dan moeten de uitbaters met een toestel hun huidtype bepalen. Begin dit jaar werd het K.B. waarin dit bepaald is, vernietigd door de Raad van State. Sindsdien zijn de eerdere maatregelen van kracht. Zo moeten klanten bij het eerste bezoek aan de zonnecentra een intakegesprek houden met de onthaalverantwoordelijke. Daarbij bepaalt hij of zij het huidtype van de klant.  Op basis hiervan wordt beslist of de klant mag gebruik maken van de zonnebank. Indien dat zo is moet de onthaalverantwoordelijke de klant uitgebreid informeren over de risico’s. De onthaalverantwoordelijke moet daartoe een specifieke opleiding hebben gevolgd.

Marianne Verhaert: “Het is belangrijk en goed dat we mensen bewust maken van de risico’s. Maar je kunt niet de centra die zich aan de regels houden zwaar laten investeren in extra beschermde maatregelen om ze vervolgens toch te verbieden. Als er geïnvesteerd is in controle en preventie en als mensen voldoende geïnformeerd zijn over de risico’s, dan mogen ze toch zelf beslissen of ze onder de zonnebank gaan?”

Verhaert roept op om te focussen op controle: “Laat ons nu eerst de regelgeving evalueren en zorgen voor een correct K.B. Belangrijk is om goed te controleren en de cowboys eruit te halen. Daar is de sectorvertegenwoordiging ook vragende partij voor.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder