Sla navigatie over

Verhaert: “Treinpunt biedt oplossing bij sluiting loketten”

Deze week kondigde de NMBS de sluiting van 44 stations aan. “Een begrijpelijke beslissing van een autonoom overheidsbedrijf: het heeft toch weinig zin om een loketbediende een ganse dag te laten wachten op enkele klanten. Dan denk ik toch dat de budgetten veel beter kunnen geïnvesteerd worden. We moeten die 44 loketten niet zondermeer open houden. Daarom lanceer ik (opnieuw) het idee van het Treinpunt: een win-win voor reizigers, lokale ondernemers én de NMBS”, stelt Marianne Verhaert (Open Vld) in de plenaire zitting.

Meer dienstverlening aan de reiziger, meer sociale controle, en een lagere kostprijs voor de NMBS. “We moeten van de nood een deugd maken. Kansen grijpen… In 2017 keurde deze kamer het voorstel van resolutie over de Treinpunten goed. Een locatie in of nabij een station waar je óók treintickets kan kopen. Maar waar je even goed een krant kan kopen, een koffie kan drinken of zelfs je was kan laten doen. De mogelijkheden zijn eindeloos”, legt Verhaert uit.

Zij ziet in de Treinpunten een enorme meerwaarde. “Op die manier kan je in en rond je treinstation een enorme meerwaarde creëren: goed voor het lokaal ondernemersschap, maar ook goed voor de NMBS, die de dienstverlening via die ondernemers kan laten lopen. Die synenergie tussen de lokale ondernemers en de NMBS, daar zit volgens mij muziek in!”, zegt Verhaert.

Verhaert benadrukt dat de NMBS als een autonoom overheidsbedrijf op een verantwoorde manier omgaan met de toegekende middelen. “Als minister moet u niet bepalen hoe de NMBS haar dagelijkse werking organiseert, wel aan welke doelstellingen het bedrijf moet voldoen”, aldus Verhaert. Minister Gilkinet stelt dat er door de sluiting van de loketten geen vertouwensbreuk mag komen tussen de reizigers en de NMBS. Hij moedigt ook privé-initiatieven aan en ziet daar ook kansen. “Het is een goede zaak dat de minister hier ook een meerwaarde in ziet. Ik hoop alleszins dat we samen vooruit kunnen denken én mee de mobiliteit van de toekomst kunnen uittekenen. De trein én het station hebben hierin een cruciale rol te spelen”, besluit Verhaert.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder