Sla navigatie over

Verhelst: “Blijven werk maken van re-integratie”

Open Vld-Kamerlid Kathleen Verhelst wil dat ook de volgende regering werk zal maken van de reïntegratietrajecten die al zijn opgestart door Minister Maggie De Block. “Te vaak blijven zieken vandaag te lang thuis hoewel ze wel al willen en kunnen gaan werken. Dat is nefast voor onze ondernemers. Daarom moet de volgende regering blijven werk maken van re-integratie”, aldus Verhelst.

Ruim één op de vijf van de door ziekte afwezige werknemers geeft aan dat hij of zij tijdens zijn of haar langste afwezigheid van de voorbije twaalf maanden toch in staat was om te werken. En dat voor minstens een deel van de tijd, soms zelfs de volledige afwezigheidsperiode. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstverlener Securex.

Verhelst: “Deze cijfers bevestigen dat mensen wel degelijk willen werken, ook als ze langdurig ziek zijn. Maar het ‘systeem’ zorgt ervoor dat dit nog te weinig gebeurt. Net daarom zijn de maatregelen die Minister De Block de voorbije legislatuur heeft genomen essentieel. Dankzij de reïntegratietrajecten wordt een echte dialoog georganiseerd tussen werkgever, werknemer, arts, ziekenfonds en arbeidsgeneesheer. Zo kan er ook een aangepast werkschema voorzien worden. Ook de progressieve werkhervatting is hervormd: wie ziek is kan tot 1/5e werken zonder dat de uitkering verminderd wordt.”

Deze hervormingen werpen hun vruchten af: het aantal Belgen die tijdens een ziekteperiode deeltijds opnieuw aan de slag gaan bij zijn werkgever, is de voorbije 5 jaar verdubbeld.

Verhelst: “Maar er is zeker nog werk aan de winkel, zoals de studie van Securex aantoont.  Heel wat langdurig zieken kunnen én willen wel degelijk opnieuw werken. Ook de ondernemers zijn er natuurlijk bij gebaat als dat gebeurt. Ik wil een partner zijn voor die ondernemingen en hun solidair engagement, zodat ze er geen slachtoffer van worden. We moeten dus zoveel mogelijk af van de ‘alles of niets’-gedachte die nog teveel ingebakken zit in het huidige systeem van de arbeidsongeschiktheid. Uiteraard zijn er heel wat zieken die niet kunnen werken. Maar er zijn ook veel die dat wel nog kunnen, zij het in een aangepaste functie of slechts deeltijds. We moeten alles op alles zetten om dat zoveel als mogelijk te kunnen realiseren. Dat is ook een boodschap aan de volgende regering.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder