Sla navigatie over

Verhelst wil dat België zich voorbereidt op economische impact coronavirus

Open Vld-Kamerlid Kathleen Verhelst wil dat België de economische impact van het coronavirus op de voet volgt. “Veel Belgische ondernemingen merken nu al een negatieve impact van het coronavirus op hun economische activiteiten. We moeten ervoor zorgen dat ons land een plan heeft met eventuele steunmaatregelen om de impact van het virus op onze economie te beperken”, aldus Verhelst.

Uit een rondvraag van Agoria bij 60 van hun leden die samen 19.000 Belgische jobs vertegenwoordigen blijkt dat veel bedrijven de impact van het coronavirus vrezen op hun economische activiteiten. De helft van de respondenten ziet de productie in China of in de rest van Azië spaak lopen. Tweederde ervaart storingen in de toelevering van onderdelen van China aan België. 75 procent van de bedrijven verwacht nog extra problemen in de komende maanden.

Verhelst: “Na zeven jaren van groei verwacht de Antwerpse haven 7 procent minder containertrafiek van en naar China ten opzichte van het recordjaar 2019. Dat zijn 115.000 containers minder. Als de situatie langer aanhoudt, kan dit cijfer zelfs nog verhogen. Voor de haven van Zeebrugge wordt een nog grotere impact verwacht, want het Chinese bedrijf Cosco heeft er een containerterminal. Maar ook in de farmaceutische en chemische sector verwacht men dat de impact groot is.”

Verhelst vroeg aan Minister van Economie Nathalie Muylle dat ons land zich voorbereidt op de potentiële economische impact van het virus op ons land.

Verhelst: “De minister moet de situatie op de voet volgen, zodat ons land snel kan schakelen om eventuele extra steunmaatregelen te nemen voor onze Belgische ondernemingen. Ik hoop dat de Chinese economie zo snel mogelijk weer opstart, zodat ook de impact op onze Belgische economie beperkt blijft. Gelukkig weten we dat ondernemers vechters zijn.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder