Sla navigatie over

Verklaringen voorzitter Gwendolyn Rutten, Bart Tommelein en Philippe De Backer

Gwendolyn Rutten:

Goedemiddag.

Bedankt voor jullie komst.

Ontslag nemen is geen gemakkelijke beslissing.

Ook afscheid nemen van een minister is dat niet.

Ik heb respect voor de keuze van Annemie om haar mandaat van Viceminister-president en haar bevoegdheden van Financiën, Begroting en Energie ter beschikking te stellen van de partij.

Ik wil haar ook namens de Vlaamse fractie en het uitgebreid partijbestuur uitdrukkelijk danken voor haar inzet voor de partij, en haar jarenlange werk als minister. Stuk voor stuk moeilijke departementen met zware dossiers, die ze altijd met veel verantwoordelijkheid heeft bestuurd.

Maar Annemie heeft eerder vandaag aangegeven dat met name het energiedossier steeds minder over de inhoud ging en steeds meer gepersonaliseerd werd.

In de wetenschap dat er binnenkort ook een beslissing genomen moet worden in het dossier over biomassacentrales, nam zij vandaag de beslissing om de ratio en de redelijkheid te doen terugkeren.

Dames en heren,  

Een regering moet regeren en de uitdagingen zijn zeker vandaag ernstig.

Ik heb het uitgebreid partijbestuur daarom ook vandaag onmiddellijk laten samen komen, om hen mijn voorstel voor opvolging voor te leggen.

Dat maakt dat ik u meteen ook vandaag  de opvolgers kan voorstellen. 

Ik heb bij deze opvolging gekozen voor de combinatie van ervaring en jong talent.

Als Vlaams viceminister-president draag ik Bart Tommelein voor. Een man met tonnen ervaring, niet alleen op Vlaams niveau maar ook op de inhoud van de departementen. Het energiedossier leerde hij de voorbije jaren in zijn bevoegdheid staatssecretaris van de Noordzee al kennen. En voor hij de stap naar de politiek zette, had hij een loopbaan in de financiële sector. Dus financiën en energie zijn alvast bevoegdheden die hem zeer vertrouwd zijn.

En dan het jong talent. Evenzeer met inhoud. Ik draag hiervoor Philippe De Backer voor. Hij heeft veel ervaring in het Europees parlement, maar hij is nieuw in een uitvoerende functie. Als doorgewinterd liberaal kent hij uiteraard de privacy dossiers en vanuit het Europees parlement kent hij ook de dossiers sociale fraude zeer goed. Ik ben er zeker van dat Bart hem ook de Noordzee zal doen kennen. Premier Charles Michel zal Philippe De Backer volgens de geplogenheden voordragen bij de Koning. 

Zij zullen nu ook kort het woord nemen. Verder laat ik hen de tijd om zich de komende week in te werken. En dan zal er vanaf volgende week verder gecommuniceerd worden.

Bart Tommelein:

Eerst en vooral wil ik mijn appreciatie uitdrukken voor Annemie, als een goeie collega en een bekwame politica. Ik wens haar dan ook alle succes toe bij alles wat ze onderneemt.

De partijvoorzitter heeft mij zonet gevraagd om viceminister-president te worden in de Vlaamse Regering. 

Ik heb dat aanvaard.

Maar ik moet bekennen dat het me toch spijt om afscheid te nemen van mijn federale bevoegdheden, die ik met hart en ziel op mij had genomen.

Ik zal alle dossiers zo goed mogelijk overdragen en blijf ter beschikking om Philippe bij te staan waar nodig.

Het is niet de eerste keer dat ik onverwacht moet omschakelen naar een nieuwe opdracht. En ik besef dat dit deze keer een grote uitdaging is. Maar ik zal me 100 procent inzetten in mijn nieuwe functie. Zoals ik dat altijd doe.

Verder kan ik de voorzitter alleen maar bijtreden: we gaan nu zo snel mogelijk aan de slag. Er ligt nog heel wat werk op de plank en daar gaan we zo snel mogelijk mee starten.

Philippe De Backer:

Op mijn beurt wil ik graag Annemie bedanken voor het harde werk in de Vlaamse regering. 

De voorzitter heeft mij deze middag gevraagd staatssecretaris te worden van Bestrijding van de sociale Fraude, Privacy en de Noordzee. 

Ik aanvaard met trots en veel enthousiasme deze opdracht. Het is een publiek geheim dat Bart een van de actiefste ministers is in onze federale regering, ik kijk er naar uit om zijn taak in de bestrijding van de sociale fraude en privacy over te nemen en ermee aan de slag te gaan. En vergeet ook niet: Antwerpen is een zeehaven.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder