Sla navigatie over

Verlaging én vergroening schenkingsrechten in Vlaamse begroting

Win-win-win

Een verlaging is een win-win-win: voor verschillende generaties, voor onze economie én voor de ontvangsten van de overheid. Door de hoge schenkingsrechten van vandaag vinden maar weinig schenkingen plaats. Een erfenis met betaling van successierechten was tot nu toe vaak voordeliger. Daar brengen we verandering in: wie schenkt betaalt voortaan minder lasten.
Voorzitter Rutten lanceerde het voorstel eerder al: "Schenken is mensen helpen, dat willen we stimuleren. Met lagere schenkingstarieven varen zowel de economie als de Vlaamse begroting wel."

Tot nu toe quasi geen schenkingen in niet-rechte lijn

Tot op vandaag worden amper huizen geschonken. Logisch, als je naar de tarieven kijkt.  Daar brengen we verandering in: we verlagen de schenkingsrechten om dat vastgoed opnieuw actief te maken. Wie renoveert kan op een nog goedkoper tarief rekenen.

Een concreet voorbeeld

Als een tante een huis van 210.000 euro aan haar nichtje wil schenken, betaade het nichtje tot nu toe 106.375 euro aan schenkingsrechten. Dat is meer dan de helft van de waarde van het huis. Vele oude huizen zijn zo slapend kapitaal, waar niets meer in wordt geïnvesteerd.Op basis van de nieuwe tarieven betaalt het nichtje 27.000 euro schenkingsrechten als ze geen energiebesparende renovatie uitvoert binnen de drie jaar. Doet ze dat wel betaalt ze 24.700 euro.

DOWNLOAD HIER ONDERAAN DE POWERPOINT MET OVERZICHT EN VERLAAGDE TARIEVEN:

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder