Sla navigatie over

Vervrouwelijking Nationale Bank verankerd in wet

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo is tevreden dat het parlement akkoord gaat met zijn voorstel om de Nationale Bank te vervrouwelijken. “Ik ben enorm tevreden dat we de vervrouwelijking van de Nationale Bank nog op de valreep wettelijk verankeren. Dit is een belangrijk signaal.”

Het nieuwe wettelijke kader voorziet dat de Regentenraad van de Nationale Bank tegen mei 2020 voor minstens een derde uit vrouwen moet bestaan. Ook het College van Censoren wordt geschrapt. De Regentenraad zal de controlerende functie van het College van Censoren overnemen; het Auditcomité wordt voortaan geïntegreerd in de Regentenraad.

Minder betaalde mandaten

De hervorming van de Nationale Bank betekent niet enkel een vervrouwelijking, maar ook een afslanking met minder betaalde mandaten aan de top van de Nationale Bank. Het is nu aan de nieuwe federale regering om de nieuwe vrouwelijke kandidaten voor te dragen.

“Ik hoop trouwens dat de volgende jaren de ambities verder aansterken en men tot een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen komt. Een meer evenwichtige genderverdeling betekent een sterkere Nationale Bank,” besluit Alexander De Croo.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder