Sla navigatie over

Vicepremiers De Croo en Reynders bezoeken Congo

"We moeten iets doen met die vriendschap, en dat moet de situatie van het Congolese volk ten goede komen. Nu is de tijd om de zaken te kunnen veranderen." De Croo hoedde zich echter voor al te veel Belgische inmenging. "De Congolezen moeten het zelf doen."

Status-quo niet aanvaardbaar

"De situatie die we nu hebben, met arrestaties, willekeur van justitie, mobiel internet en sms-verkeer dat onderbroken wordt, is niet ok", aldus De Croo. "Het status quo kunnen we niet aanvaarden."

De Croo verwijst daarmee naar de recente, dodelijke protesten tegen de geplande hervorming van de kieswet. Die aanpassing was bedoeld om de presidentsverkiezingen, die zeker voor eind 2016 moesten plaatsvinden, op de lange baan te schuiven door de organisatie van verkiezingen te koppelen aan een volkstelling. Door het massale straatprotest, maar ook door de tegenkanting van de katholieke kerk en protest in president Kabila’s eigen kamp, werd die aanpassing uiteindelijk afgevoerd. In de nasleep van de protesten lag het mobiel internet en sms-verkeer weken plat en werden verschillende critici van het regime in onduidelijke omstandigheden opgepakt.

Middenveld als partner

Tegelijk zei De Croo een actievere relatie met het Centraal-Afrikaanse land te willen. "Er moet de mogelijkheid zijn om vrank en vrij te praten." De Croo voegde eraan toe dat hij daarvoor zoekt naar een partner, en verwees daarbij uitdrukkelijk naar het middenveld. "De economische ontwikkeling zal komen, en de privésector zal daarin ook een rol opnemen", zei een stellige De Croo nog.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder