Sla navigatie over

Vijftigplussers met een missie

Bij de verkiezingen in mei duwt Lynn Wesenbeek de Europese lijst van Open Vld. Daarmee wordt ze partijgenote van Maggie De Block, die al twintig jaar haar stempel
drukt op de Belgische politiek. Allebei vijftiger, allebei dezelfde missie: iets doén.

Is er zoiets als de ‘beste leeftijd’ om in de politiek te gaan?
Lynn: “De maturiteit en de ervaring die ik de voorbije jaren heb opgebouwd, komen nu goed van pas. Ik laat me niet zo gauw leiden door onzekerheid en kan mijn focus bewaren.”
Maggie: “Zelf heb ik die stap veel vroeger gezet, maar ik voel me nu een stuk comfortabeler in mijn rol. Na twintig jaar in de politiek kan ik veel beter compromissen sluiten. Op den duur besef je wel dat een goed resultaat altijd beter is dan je eigen, grote gelijk halen.”

Waarom hebben jullie eigen lijk beslist om de stap naar de politiek te zetten?
Lynn: “In mijn eigen professionele leven zijn er altijd drie dingen belangrijk geweest: inhoud, inhoud en inhoud. De politiek biedt op dat vlak genoeg uitdagingen. Ik sta op de Europese lijst, want de Europese Unie moet dringend een stuk menselijker worden.”
Maggie: “Het is goed om een doel voor ogen te hebben. Als huisarts stond ik op de barri cade voor een betaalbare gezondheidszorg, maar als je echt iets wil veranderen, is er maar één weg: de politiek. Of je nu dertig of zestig bent.”

Jullie gaan samenwerken met jong geweld als Alicja Gescinska en Sihame Kaouakibi. Iets om naar uit te kijken?
Maggie: “Absoluut. Jonge mensen zorgen voor een frisse wind, ze bekijken een onderwerp vaak vanuit een andere invalshoek dan ik gewend ben. Ervaren politici zoals ik zijn dan weer beter geplaatst om uitdagingen te kaderen in een bredere context.”
Lynn: “In combinatie met maturiteit, ervaring en diplomatie kan je de ideeën van jonge mensen zeker omzetten in prachtige resultaten.”

Lynn, jij bent journaliste. Maggie, jij was huisarts. Is dat een meerwaarde als je in de politiek gaat?
Lynn: “De stap naar de politiek voelt voor mij als journaliste heel logisch. Ik heb geleerd om moeilijke thema’s helder en bevattelijk uit te leggen.”
Maggie: “De Kamer moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij, met dokters, zelfstandigen, ingenieurs, juristen, arbeiders, onderwijzers en ambtenaren. Op die manier blijft de politiek dicht bij de mensen staan.”

Wat is het geheim om na je vijftigste op hoog niveau te blijven meedraaien?
Lynn: “Ik hoor vijftigers vaak zeggen dat ze vooral willen genieten. Persoonlijk haal ik minstens evenveel voldoening uit zelfontplooiing. Ik heb zin om te blijven groeien.”
Maggie: “Ik kan me voor het eerst volledig geven, want ik heb geen kleine kinderen meer. Mijn werk maakt me ook echt gelukkig. Samen met een ploeg iets verwezenlijken, geeft veel voldoening. Leeftijd mag dus nooit een parameter zijn om iets niet te doen. Drive en passie zijn het belangrijkste.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder