Sla navigatie over

Vincent Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne

Mandaat
Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, Burgemeester Kortrijk

Gemeente
Kortrijk

Achtergrond
Advocaat

Expertise
Justitie en De Noordzee

Rechtenstudent Vincent Van Quickenborne was voorbestemd om advocaat te worden. Tot zijn broer Christophe hem op een avond zei: “advocaat is niks voor jou, jij wil de zaken in beweging krijgen en zou beter in de politiek gaan.”

Het is het begin van een bewogen politieke loopbaan. Waarbij Vincent aan politiek doet met een West-Vlaamse ondernemersspirit. Gedreven, hard werkend en zelf de bakens willen uitzetten. Als 25-jarige stortte hij zich in de nationale politiek en werd de jongste senator. Altijd vernieuwend. De eerste politicus met een blog die ook Twitter introduceerde in de Belgische politiek.

Hij werd achtereenvolgend staatssecretaris, minister en vice-premier. Steeds gedreven om ons land te moderniseren en vrijer te maken. Administratieve vereenvoudiging, meer vrijheid om te ondernemen en een grondige hervorming van de pensioenen. Vincent maakte er resoluut werk van.

In 2012 maakt hij de gedurfde keuze om burgemeester van zijn thuisstad Kortrijk te worden. Met dezelfde passie werkt hij dag en nacht om Kortrijk een nieuw elan te geven. Het lukte. Waar de centrumstad voordien wat ingedommeld leek, is iedereen het erover eens dat Kortrijk intussen een voorbeeld van vernieuwing en dynamiek geworden is. De kiezer is het daar volmondig mee eens en stemt massaal voor de burgemeester en zijn Team in 2018.

Als liberaal parlementslid bleef Vincent zich intussen inzetten voor de mensen die werken, ondernemen en vooruit willen. In mei 2020 werd hij unaniem verkozen tot fractievoorzitter van de parlementsleden van Open Vld in de kamer.

In 2020 werd Vincent opnieuw vice-premier in de regering De Croo I. Ditmaal was hij bevoegd voor justitie en de Noordzee. Hij werkte de klok rond om de werking van onze justitie sneller, menselijker en straffer te maken. Als vice-premier voor Open Vld verdedigde hij ook de liberale principes binnen de regering.

Vincent is getrouwd met Anouk en papa van Bo, Scott en Lou.

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder