Sla navigatie over

Vingerafdrukken van alle Belgen verzamelen? Vraagtekens rond privacy

Minister Jambon stelde vandaag voor om de vingerafdrukken van alle Belgen te verzamelen, zoals dat ook in Marokko gebeurt. N-VA legde dergelijk voorstel al eens eerder op tafel binnen de regering. Dat voorstel ging zelfs nog verder en handelde ook over andere biometrische gegevens zoals irisscans en DNA. Staatssecretaris voor Bart Tommelein stelt zich serieuze vragen wat de privacy betreft.

‘Uiteraard is er geen probleem om vingerafdrukken te verzamelen van personen die een risico vormen voor onze maatschappij en onze veiligheid. Dat doen we trouwens al. Maar het verzamelen van álle vingerafdrukken van álle Belgen lijkt me niet in verhouding tot het doel. Het zou de belastingbetaler niet alleen heel veel geld kosten, ik vraag me zelfs af of het enig nut heeft. Vergeet niet dat er vrij verkeer is in Europa en men dit in onze buurlanden niet doet’ aldus Bart Tommelein.

‘We zouden beter inzetten op een efficiënter beheer van de huidige databanken in plaats van alsmaar meer data te verzamelen’ zegt de staatssecretaris. ‘Het is goed dat minister Jambon zich vragen stelt over het evenwicht tussen veiligheid en privacy, maar dan is het misschien best om politiek overleg te plegen alvorens dergelijke voorstellen te lanceren.’

"
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder