Sla navigatie over

Visserij: eerste testvaart naar Noorse wateren succesvol!

Belgische reders organiseerden de afgelopen weken een eerste succesvolle testvaart naar de Noorse wateren. Het was meer dan tien jaar geleden dat de Belgische vissers daar activiteiten hebben uitgeoefend. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) aan Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). Tommelein: “Uit de testvaart blijkt dat de Noorse wateren heel wat toekomstige opportuniteiten bieden voor onze vissers. Het is positief dat in deze bijzondere tijden naar creatieve oplossingen voor onze visserijsector wordt gezocht.”

Op 16 maart 2021 werden zones in de Noorse wateren opnieuw opengesteld voor Belgische reders. Dit gebeurde na onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Noorwegen omtrent de vangstmogelijkheden en quota.

Na een rondvraag door het Departement Visserij bleek er meteen interesse te zijn bij een aantal reders om een testreis naar de Noorse wateren te organiseren. Deze vond plaats op 19 april en er werd gedurende vijf dagen gevist. De vangsten waren positief en bevatten vooral kabeljauw, koolvis en zeeduivel.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld): “Uit het antwoord van de minister bleek de bemanning bijzonder tevreden te zijn over deze eerste testvaart. Ook een tweede reis wordt nu voorbereid en georganiseerd. Zo zou er tegen de zomer een goed zicht moeten zijn op de vangstmogelijkheden. De openstelling van de Noorse wateren voor onze Belgische visserijsector is goed nieuws en biedt tal van opportuniteiten voor de toekomst.”

Tot slot werd er ook een stand van zaken gevraagd omtrent de activiteiten in de Britse wateren. Tommelein: “Uit het antwoord van de minister blijkt dat momenteel zes Belgische vaartuigen nog geen toegang krijgen tot de 12-mijlszone van de Britse wateren. Er wordt nu verder onderhandeld aangezien de huidige tijdelijke regeling afloopt op 31 juli. Het is van cruciaal belang dat ook voor deze problematiek zicht is op een permanente oplossing.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder