Sla navigatie over

Vlaams Parlement unisono tegen staking luchtverkeersleiders

Een groot deel van de luchtverkeersleiders in Zaventem hebben het werk neergelegd. Daarmee protesteren ze tegen een sociaal akkoord dat voorziet in het optrekken van de pensioenleeftijd van 55 naar 58. De gevolgen voor vele reizigers en de nationale luchthaven – die zich nog volop aan het herstellen is van de gruwelijke aanslagen van 22 maart -, zijn enorm. “Voor deze actie is noch draagvlak, noch begrip,” zegde Marino Keulen tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Hij vroeg de Vlaamse minister van mobiliteit welke gevolgen de actie had voor de Vlaamse luchthavens van Deurne en Oostende.

Die blijken mee te vallen. De minister antwoordde dat in tegenstelling tot de verkeersleiders in Zaventem, deze van Deurne en Oostende wel aan het werk zijn gebleven. Daardoor waren de gevolgen voor beide regionale luchthavens beperkt. Ook de minister betreurde ten stelligste de actie in Zaventem, zoals ook de rest van het Vlaams Parlement.

Minimale dienstverlening

Marino Keulen dankt de verkeersleiders van Deurne en Oostende om toch aan het werk te blijven, maar vraagt ook aan de minister om na te gaan of er een minimale dienstverlening kan worden ingeschreven in het samenwerkinsgakkoord tussen Vlaanderen en Belgocontrol, dat dateert van 1989. “Deze acties brengen enorme schade toe, ook aan Vlaanderen. Een minimale dienstverlening in de sector van luchverkeersleiders is op zijn plaats.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder