Sla navigatie over

Vlaams Parlement vergroot mogelijkheden voor mensen met beperking om hulpmiddelen te huren

Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond een resolutie goedgekeurd die verspilling bij het gebruik van trapliften, tildoeken en andere hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een beperking tegengaat. De resolutie komt er op initiatief van Maurits Vande Reyde (Open Vld), Tine van der Vloet (N-VA) en Vera Jans (CD&V).

Momenteel kunnen mensen met een zorgbehoefte hulpmiddelen krijgen via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). Uit onderzoek blijkt dat het beheer van die hulpmiddelen in Vlaanderen efficiënter kan. Zo kunnen sommige hulpmiddelen en afzonderlijke onderdelen van hulpmiddelen hergebruikt worden, maar gebeurt dat in de praktijk te weinig. Ook voor hulpmiddelen die maar kortdurend of sporadisch gebruikt worden is hergebruik vaak beter dan een volledig nieuwe aankoop.

Er wordt daarvoor nu een ééngemaakt huur- en hergebruiksysteem uitgewerkt, dat onder één beheerder valt. Ook wordt de financiering van de hulpmiddelen aangepast om de aankoop of huur goedkoper en makkelijker te maken voor de eindgebruikers.

'Een vernieuwing van het huidig hulpmiddelenbeleid is broodnodig', zeggen initiatiefnemers Maurits Vande Reyde (Open Vld), Tine van der Vloet (N-VA) en Vera Jans (CD&V). 'Het is een heel goede zaak dat hergebruik wordt aangemoedigd. Zo kunnen we verspilling van hulpmiddelen tegengaan, waardoor ze voor de gebruikers ook goedkoper worden. Met deze resolutie zetten we ook in op een aantal zaken die vandaag onmogelijk zijn, hoewel ze door zorgverenigingen en gebruikers al jaren gevraagd worden. Zo is het vandaag niet mogelijk om meer dan 10 procent van het aankoopbedrag van een hulpmiddel te gebruiken voor onderhouds- en herstelkosten. Dat aandeel willen we verhogen. Het kan niet de bedoeling zijn dat iemand verplicht wordt om een nieuw hulpmiddel aan te schaffen wanneer die persoon dat zelf niet wil.'

Ook komt er een betere ondersteuning voor de aankoop van hulpmiddelen door nieuwe zorgvormen. Wanneer hulpmiddelen door meerdere personen worden gebruikt, is voortaan ook een gesplitste terugbetaling mogelijk. Tot nu toe werd het hulpmiddel altijd aan één persoon toegewezen.

De resolutie werd goedgekeurd en zal nu verder uitgewerkt worden door het VAPH en de VSB.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder