Sla navigatie over

Vlaams Parlement wil renteloze energieleningen uitbreiden

Naar analogie met de ‘MijnVerbouwPremie’, wat een vereenvoudiging was van de bestaande renovatie- en energiepremies, wil het Vlaams Parlement nu ook ‘MijnVerbouwLening’ in het leven roepen. Het voorstel wil de bestaande leningmogelijkheden van de Vlaamse overheid in de beleidsdomeinen Energie en Wonen op elkaar afstemmen. Daarbij wordt de reikwijdte van de huidige renteloze lening uitgebreid met ondersteuning om ook de woningkwaliteit te verbeteren. Het voorstel komt van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Door het groeperen van bestaande leningmogelijkheden in ‘MijnVerbouwLening’ zal deze lening kunnen aangesproken worden voor zowel energierenovaties als maatregelen om de woonkwaliteit van de woning te verbeteren. “Het te lenen bedrag wordt zo opgetrokken van 15.000 tot 50.000 euro, de maximale looptijd wordt opgetrokken tot 25 jaar. Op die manier willen we de dienstverlening van de Vlaamse Overheid efficiënter, toegankelijker en transparanter maken. Samen met de ‘MijnVerbouwpremie’ moet dit invulling geven aan de oprichting van een uniek Verbouwloket in 2023”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA).

Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V): “We trekken niet alleen het maximaal te ontlenen bedrag op, maar ook de afbetalingstermijn. Zo kan het maandelijks af te lossen bedrag grotendeels gefinancierd worden met de gerealiseerde energiebesparing. Door de integratie met de premies zorgen we voor één loket voor elk gezin dat wil renoveren. We maken een comfortabele en energiezuinige woning haalbaar en betaalbaar voor elke Vlaming.”

“Wie renoveert en hiervoor wil lenen moet zich door een kluwen van procedures worstelen. Die administratieve mallemolen roepen we nu een halt toe. Iedere particulier en elk bedrijf moet maar één verbouwlening aanvragen voor alle renovaties en energiebesparende investeringen”, zegt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De komende dertig jaar moeten we zowat drie miljoen woningen in Vlaanderen energetisch renoveren om de doelstelling van 2050 te halen. Een duidelijk premie- en leningstelsel is dan ook een belangrijke stap om mensen aan te zetten tot renoveren.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder