Sla navigatie over

Vlaamse en Chinese cultuurministers beloven in Peking om meer cultureel samen te werken

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo Shugang, hebben in Peking een nieuw werkprogramma voor Cultuur ondertekend. Het is een soort van intentieverklaring om de komende drie jaar verder – want er is al een cultureel samenwerkingsakkoord sinds 1980 – cultureel samen te werken. Met de ontmoeting tussen de beide ministers van Cultuur geeft Sven Gatz de aftrap van een driedaagse culturele handelsmissie in Peking.

Het werkprogramma dat ondertekend werd tussen de twee landen is veeleer praktisch van aard, zo maakt minister Gatz duidelijk meteen na zijn ontmoeting met de Chinese minister van Cultuur en Toerisme:

“Daar staat bijvoorbeeld in dat Chinese kunstenaars op residentie kunnen komen in Brussel of Antwerpen, ook dat visumproblemen voor Vlaamse kunstenaars in China vlot moeten kunnen worden opgelost.”

Dat moet dan uitmonden in concrete culturele samenwerkingen in allerlei sectoren: klassieke muziek, beeldende kunst, enzovoort. Expliciet staat ook in het akkoord de wil uitgedrukt om samen – Vlaanderen en China – film- en tv-producties te maken.

“Met China is het goed dat je een akkoord met de overheid zelf hebt om dit te kunnen doen”, zo legt Sven Gatz het belang uit van deze ondertekening. “Als de overheid het hier belangrijk vindt, is het ook voor de culturele actoren makkelijker om concrete culturele projecten te realiseren.” In Vlaanderen gaat dat anders. “Wij creëren als overheid een kader en de culturele instellingen zelf realiseren de projecten”, aldus Gatz.

Minister Gatz is woensdagmorgen, plaatselijke tijd, in China gearriveerd. Hij kwam van Japan, waar dinsdagavond zijn culturele handelsmissie afliep. In Peking begint er een nieuwe, met een delegatie van tien andere culturele actoren dan zij die de Japanreis meemaakten. Hier zijn het onder andere dansgezelschap Rosas, het Antwerpse muziektheater Transparant, de Taalunie, die in Peking hun relatie met de Chinese cultuur proberen uit te bouwen of de al bestaande relatie proberen te versterken.

Bron: Belga

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder